Riječ za život

Ljekoviti pogled


Postoji bezbroj bolesti i milijun različitih lijekova za njih. Jedan od lijekova je i milosrdan pogled. Taj pogled liječi dušu. Dopire do mozga i moždine, do duha i duše. Matej carinik ga je osjetio u sebi i podigao ga je iz mrtvih. Bio je zatvoren u svijet surove igre novca.

Piše: Bazilije M.

Mateja možemo usporediti s nekim modernim biznismenom. Poznajem takvoga jednoga. Bio je nekoć simpatičan čovjek. Vedro se smijao i rado susretao ljude. Bog mu je bio blizak i on se igrao u Njegovoj prisutnosti. Dobio je ženu i troje djece. Upustio se u biznis i posao je krenuo. Tvrtka je, za njega, napredovala do neslućenih visina. Eno ga sada živi sam u kući sa svojim psom. Žena ga je ostavila. Djeca su pošla za njom. On novca još ima, ali više nema nikoga. Vjeru je izgubio. Ni s kim ne komunicira i tako provodi dane.

Matej je nakon susreta s milosrdnim pogledom napravio gozbu. Na toj gozbi je Krist rekao one riječi: „Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima!“ Oko Njega su se okupili duševni bolesnici. I On ih je sve liječio milosrdnim pogledom.

Nema sumnje da svi mi možemo postati liječnicima i da nam sredstvo bude milosrdan pogled za sve bolesne ljude. To postajemo kada nas same izliječi Kristov milosrdni pogled. Sjatimo se one žene uhvaćene u nevjeri. Krist je podigao pogled i rekao: „Ja te ne osuđujem!Idi i ne griješi!“ Možemo zamisliti kako ju je iz Njegovih očiju pogodila strijela ljubavi. Milosrđa. Praštanja. Ta strijela prodire do dna duše. Ona unosi svjetlo i zdravlje onamo gdje ništa i nitko drugi ne može prodrijeti. Svaka čast psihijatrima i psihoterapeutima, psiholozima i pedagozima, ali najdublja razina našeg poremećaja njima je nedohvatljiva.

Tko sumnja u snagu takva pogleda, neka se zapita koliko ga ranjava mrk, hladan, oštar i osuđivački pogled njegovih bližnjih. Po dubini štete od takvoga pogleda lako možemo zaključiti visinu dobra koji donosi onaj pravi.

Izliječi me, Milosrdni, da bih i ja mogao druge liječiti. Tvojim pogledom, ne mojim. Tvojim stavom, Tvojim praštanjem, Tvojom ne-osudom!