Riječ za život

Mega-izlazak


Izlazak je najpotresniji povijesni događaj. Nijedan događaj nije toliko obilježio našu povijest kao oslobođenje robova iz Egipta. Nedavno je snimljen film na tu temu. Nažalost, potpuno je iskrivljen.

Piše: Bazilije M.

Taj veliki i drugi povijesni mega-događaj potpuno se ostvario u povijesti jednog Čovjeka. Umro je i uskrsnuo. Smrt i uskrsnuće su ostvarenje ropstava i oslobođenja.
Cijeli taj događaj, ta veličanstvena pripovijest, ta kerigma, sva se vrti oko izlaska jednog čovjeka iz samoga sebe. Faraon je veliki ego. On tlači najjače onoga čiji jest. Nema većeg ropstva od robovanja samome sebi. Kada se robuju nekom izvan nas, to ropstvo još ne dopire do naše jezgre. Ne razara našu narav. Robovanje sebi, svom ja, svojoj silini, požudi, svom planu, svom rastu i svojoj figuri drži nas u najokrutnijem zatvoru. Vječnoj samici. Tamnoj komori beznađa. Osuđeni smo prokleto živjeti za same sebe, a nismo svoji niti sebi išta značimo. Tako živimo u nepodnošljivom apsurdu.

Jahvin (Ja jesam!) zahvat oslobađanja jednog naroda, navještaj je za jednog pojedinca. Do utjelovljenoga Sina taj se pojedinac nije mogao pojaviti. U Sinu se dogodilo ono što je namijenjeno svim ljudima. Izlazak iz smrti na slobodu uskrsnuća. Potpuni izlazak iz ega. Prelazak u Ti. U Mi. U Drugoga. U obećanu zemlju. U zemlju meda i mlijeka. Dubokoga zajedništva. Jedinstva.

Po Sinu onaj stari navještaj dobiva prodornu snagu. Sada On može ući u dubinu svakog velikoga ja i učiniti posvemašnji izlazak. Tko primi taj navještaj prestaje živjeti za sebe. Počinje živjeti za Njega i druge. To je mega-oslobođenje. Temeljno oslobođenje. Oslobođenje koje unosi slobodu u cijelu povijest i svaku poru društva. Bez tog oslobođenja, svako drugo uvodi čovjeka u dublje ropstvo. Suptilnije. Zakučastije. Skrivenije.

Nismo zbroj nego osobe. Ne možemo se nikako (z)brojiti pa stoga niti jedno društveno oslobođenje ne može prethoditi osobnome. A osobno je nemoguće ostvariti iz samih sebe.  Potreban je prodor izvana i izvlačenje vani. Mojsije je pokušao izvesti oslobođenje iznutra i doživio poraz. Morao je bježati da spasi živu glavu. Kasnije se vratio s Jahvinom riječju koja je potopila faraona.

I Petar se latio mača da izvede oslobođenje. Ipak nije išlo. Tek je kasnije, s Kristovom riječju, kerigmom, navještajem radosne vijesti, započeo oslobađanje pojedinaca. Dogodio se izlazak iz njihovih ja. Mega-izlazak! Stvarni izlazak! Autentični! Ja je izvučeno iz svojih mračnih pradubina i stavljeno u jedinstvo s Bogom i braćom! Aleluja!