Plava


Evanđelist Matej, Levi, živi je svjedok, za sva vremena i sva područja, da je Krist Spasitelj. Jedini Spasitelj. Razveselitelj svijeta. Istina. Plava boja.

Piše:Bazilije M.

U filmu Tri boje – Plava, glavna junakinja je u prometnoj nezgodi izgubila kćerku i muža. Ona je preživjela bez fizičkih ozljeda, ali joj je na duši ostala duboka rana. Kada se probudila iz nesvijesti, htjela se ubiti. Nije uspjela i odlučila je nastaviti živjeti u potpunoj duhovnoj izolaciji. Odlučila je nikoga ne voljeti jer joj je ljubav donijela ocean patnje. I s tom odlukom u duši odselila se u sredinu gdje ju nitko ne poznaje. Iznajmila je stan i počela živjeti s jakim i moćnim ne u duši. Nikoga ne voljeti. Biti sam. I tako živjeti dok se živi. Međutim, plan je propao.

Naselili su se miševi u njezin stan i trebala je pomoć susjeda i savjet od majke. Jedna joj je susjeda prirasla k srcu jer je prodavala tijelo za novac. Njezina ju je bol prožela i nije joj mogla ne pomoći kad ju je zamolila. Jedan ulični svirač je zaspao na pločniku. Ona je osjetila potrebu da mu futrolu od njegove flaute podmetne pod glavu da lakše spava. I tako su se počela nizati mala i velika djela ljubavi. Film završava s moćnom simfonijom – Hvalospjev ljubavi. (Muž joj je bio kompozitor.) „Ljubav sve podnosi. Ljubav sve pokriva. Svemu vjeruje. Ljubav ne prestaje. Ako nemam ljubavi, ništa sam. Kad bih sve jezike govorio, a ljubavi ne bih imao, ništa mi ne bi koristilo. Ljubav je sve. Bog je ljubav.“

Sa slikama iz tog filma prijeđimo na našega evanđelista Mateja. On je odrastao u židovskoj obitelji, a to znači da se morao podlagati stotinama zakona. Tu su zakoni o hrani, pranjima, molitvama i tako do beskraja. Sigurno mu je to dosadilo pa se odmetnuo u rimski financijski svijet. Postao je carinikom i punio kese novcem. Jedini zakon je bio: Imati više! Tako uvijek ide sa srebroljubljem. Jedini zakon je: Imati više! Sve drugo baciti pod noge i koračati naprijed stječući i namičući. Onoga Boga zakona zamijenio je bogom-novcem. Međutim, nije išlo. U njemu je živio zakon ljubavi koji se nije dao nikako poništiti.

Dok je jednom brojao svoj novac, na njemu se zaustavio jedan Pogled. Podigao je svoje oči i susreo se s tim Pogledom. Oči su najbliže mozgu i u njima se najbolje vidi što je unutra. U tom pogledu bila je Ljubav. Taj koji ga je pogledao nije bio Zakon niti Trgovac. Bio je Bog-Ljubav. Bogočovjek. Mesija. Spasitelj. U Njemu je Matej pronašao jedini pravi zakon – ljubav, hesed, milosrđe i najveće bogatstvo – Osobu punu ljubavi. Čuo je glas: „Pođi za mnom!“ Ustao je i pošao. Taj ga je Pogled hipnotizirao. Taj je Glas ušao u najdublji predio njegove duše. To nije bila hipnoza koja oduzima svijest. Štoviše, to je hipnoza koja je budi. Razbuđuje onu najdublju potrebu koju ima svaki čovjek i ostvaruje ono što je najvažnije za svakoga čovjeka.

Evanđelist Matej, Levi, živi je svjedok, za sva vremena i sva područja, da je Krist Spasitelj. Jedini Spasitelj. Razveselitelj svijeta. Radosna vijest. Jedino Blago!

Poželjno je pročitati roman Majstor i Margarita od ruskog književnika Bulgakova. Tamo je jedan od likova Levi. Matej. S druge strane je sotona. U sredini je novac. Tu je i Pilat i Onaj koji je stajao pred njim. Istina. Plava boja. Ono što je bitno. Bît svega. Bog.