Riječ za život

Sočna gozba


Kada se dublje zaviri u sadržaj riječi kraljevstvo Božje, dođe se do uvida da se temeljno radi o gozbi. Dominantno je jelo i piće. Uživanje. „Neću ga s vama piti (vino) dok ga ponovno ne pijem u kraljevstvu nebeskom!“

Piše: Bazilije M.

Ako dođete na Madagaskar i uporabite riječ AndriamanitraBog, nećete doživjeti neku neugodnost ili negodovanje. Ta im je riječ draga. Bog nije nešto daleko i odurno. Znamo da se ta riječ gotovo ne smije spomenuti na Zapadu. Ona je rezervirana samo za uski krug ljudi. Bog je za nas nešto teško i sumnjivo.

I riječ kraljevstvo nema dobru konotaciju. Kraljevi su nekoć bili omiljene osobe. Danas su uglavnom smiješne. Prazne. Nestvarne. Ako postoji još neka kraljevina, to se smatra nečim krajnje zaostalim. Kraljevima i njihovim obiteljima su se s užitkom odrubljivale glave, od istoka do zapada. Nitko zbog toga nema grižnju savjesti. Djecu se u školi podučava da je to bilo nužno i poželjno.

Zamislimo sada sintagmu: kraljevstvo Božje. Novi zavjet bezbroj puta spominje kraljevstvo Božje. Te riječi gotovo ne silaze s Kristovih usta. Za Njega je to nešto najpoželjnije. Sve treba žrtvovati da se postigne kraljevstvo Božje. Stavio nam je u usta molitvu da dođe kraljevstvo Oca našega!

Dužni smo vidjeti o čemu se radi. Krist ne daje niti jednom riječju do znanja da je to neko vladanje, osvajanje, pljačkanje naroda ili tuđih zemalja, ubiranje poreza, vojni ustroj i sve ono što je uvijek vezano za kraljevstvo. Kada se dublje zaviri u sadržaj riječi kraljevstvo Božje, dođe se do uvida da se temeljno radi o gozbi. Dominantno je jelo i piće. Uživanje. „Neću ga s vama piti (vino) dok ga ponovno ne pijem u kraljevstvu nebeskom!“

Dospjeti u kraljevstvo Božje znači dospjeti na beskrajnu gozbu na kojoj će Krist posluživati. Tko to ne bi želio? A onaj tko se sada obrati i povjeruje u blizinu kraljevstva Božjega, već sada izlazi iz vlasti i surovosti ovoga svijeta i prelazi u sočnu gozbu. Sudjeluje na svadbenoj gozbi Jaganjčevoj, što je euharistija. Postaje dionikom bratske gozbe ljubavi. Agape. Gosti se u lijepim molitvama i sočnim sakramentima. Napaja dušu divnim naukom. Uživa u očišćenoj savjesti. (Nema veće sreće na ovome svijetu doli imati mirnu savjest, slobodnu od mrtvih djela.) Mirno sniva poput djeteta na grudima majke.

Kraljevstvo Božje nije nikakvo nesigurno vladanje (sva su se kraljevstva raspala), nego duboko uživanje u zajedništvu s Bogom i bližnjima. Ono se sastoji od mira i radosti koje daje Duh Sveti.

Bog toga kraljevstva nije ni težak ni sumnjiv. On je nježan. Dobrohotan. Blizak. Prijateljski. Naklon. Sočan. A kraljevstvo toga Boga nije prazno i smiješno. Ono je punina. Zbiljsko je. Opipljivo. Dade se kušati. Neuništivo je. Ispunja nas do kraja.