Test duše


Nakon skandala koji su izašli na vidjelo zadnjih godina u Crkvi došla mi je više puta, u trenucima u kojima su se miješali tuga i bijes i nevjerica, misao o napuštanju Crkve.

Piše: Antun Nižetić

Znam da je među 12 apostola bio jedan izdajica, znam i da među policajcima ima kriminalaca i među vatrogascima piromana, ali to me nije utješilo. U tim mojim previranjima jako me utješila spoznaja da bih ja i mogao izaći iz Katoličke Crkve, ali ona ne može izaći iz mene. Spustio mi se neki mir i radost u dušu kad sam spoznao da ne mogu prestati biti katolik, pa kad bih ostao i zadnji. U meni su geni kameni – Petrovi, rimski. Toma Akvinski pitajući se što jače obuzima čovjekovo srce: istina, vino, kralj ili žena, dokazuje da je istina najjača jer ona obuzima cijelo čovjekovo biće. E pa mene nije obuzelo vino, žena ili neki autoritet koga se bojim, a takva obuzimanja, znamo, traju kratko. Meni je došla Istina i obuzela me i to preko Crkve, u Crkvi. Bez nje se ne bi mogla dogoditi ‘’kemija’’.

Ljubav i Istina

Pored svih naših slabosti Crkva još uvijek nosi blago Ljubavi i Istine Božje. Siguran sam da za čovječanstvo nema drugog lijeka osim onoga kojeg nudi Crkva - Krist u kojem se ujedinjuju istina i ljubav. Što nas drugo može spasiti? Neki se bore samo istinom i postaju ogorčeni i okrutni, a neki samo s ljubavlju i postaju nerealni sanjari. Samo su u Crkvi Ljubav i Istina u nerazdvojivu jedinstvu. Mržnja na grijeh, a ljubav prema grešniku!

Pomaže mi i istina riječi svetog biskupa Antuna Bogetića: ‘’Sve zlo koje postoji u svijetu postoji i u Crkvi, ali dobro i svetost koje postoje u Crkvi ne može se naći izvan Crkve.’’ S time, naš dobri otac Antun, ne negira da postoji dobro i u ljudima koji nisu vjernici, već tvrdi da je dobrota koju vidimo u svecima, Božja, nebeska dobrota i nije moguća bez Božje milosti. Nemoguće je, primjerice, zamisliti neku Majku Tereziju ili bezbroj drugih svetaca, izvan konteksta Crkve. Čeka nas još puno skandala. Došlo je vrijeme bolnog čišćenja Crkve. Među osramoćenima naći će se i mnogi nevini. Slučaj nedavno preminulog svećenika Alojzija Bafa, koji je optužen za pedofiliju i bilo je u svim novinama na naslovnicama, priveden je kraju. Dvije djevojke povukle su svoje izjave na koje ih je nagovarala jedna, blago rečeno, nezgodna žena. Sud ga je oslobodio svih optužbi. Sada mediji šute o tome.

Svjetlo i tama

Neka mi čitatelj dopusti da sada ovaj tekst premjesti svjetlo reflektora na njegovu nutrinu (što zna biti bolno). Kako to da se neki, kad čuju za skandale, duboko rastuže, dok drugi, čak i neki koji se smatraju vjernicima, u tome nalaze nekakvo mračno ogorčeno zadovoljstvo. Postoji i ime za to - zluradost. Jedan agnostik ražalostio se kad je čuo za neki skandal u Crkvi. Kaže on: ‘’Iako ne znam postoji li Bog, raduje me vidjeti one koji vjeruju u autentičnu dobrotu. Nekako to stvara određenu nadu i volju za životom u meni i potiče i mene da činim dobro. Zato me duboko rastuži kad promislim da bi to sve moglo biti prevara’’.

To nam tumači što znače Kristove riječi: ‘’Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.’’ A kako to onda da se ovi drugi (zlu)raduju? Oni nam tumače jednu drugu Isusovu rečenicu: ‘’Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla.’’

Djeca tame raduju se padu pravednih jer im je tako lakše ostati u tami. Raduju se jer ljube grijeh i paše im da Boga nema. Djeci tame smeta svjetlo i oni koji ga nose. Pročitati drugo poglavlje knjige Mudrosti. Kad je Krist mučen i pogubljen, neki su se radovali, neki su bili ravnodušni, a neki su išli na grob plakati! Ovima posljednjima Krist kaže: ‘’Blago vama koji sada plačete.’’ Njih anđeo ohrabruje: ‘’Vi se ne bojte.’’

Upoznaj samoga sebe

U Pismu stoji: ‘’Blagoslovljeni oni koji te ljube! Blaženi oni koji se rastužiše zbog tvojih nesreća!’’(Tob 13). A pisano je također i: ‘’Prokleti svi oni koji te mrze i jao onima koji se vesele tvojoj propasti i koji uživaju u tvome padu!’’ (Bar 4). Evo testa po kojem mogu zaviriti u moju nutrinu i po pokretima svoje duše otkriti da li sam na strani tame ili svjetla: Koja je spontana reakcija moje nutrine pred skandalima u Crkvi? I općenito pred skandalima? Ako se rastužim blago meni jer, pored svih mojih grijeha i slabosti ipak volim Svjetlo, Dobrotu, Ljubav samu. A ako se veselim…