Riječ za život

Ujanjena obitelj


Postoji Jedan koji je ušao u obitelj! Živio je u maloj obitelji trideset godina. On je Jaganjac Božji. On oduzima grijehe obitelji. Oduzima grijehe svijeta. Nasilje svijeta.

Piše: Bazilije M., Katolički tjednik

Svi smo iz obitelji i svi smo usmjereni na obitelj. Obiteljske probleme svi dobro razumijemo. Nažalost, u obitelji je sve nasilno. Svatko svakoga tlači.

Roditelji tlače djecu na mali milijun načina. Najjače je tlačenje preko tona i pogleda. Očekivanja.

Djeca tlače roditelje bez velike poštede. Udaraju u njih kao da su bubnjevi. Bune se. Uvijek inzistiraju. Viču. Jogune se. Podižu glas. Lažu. Potkradaju. Izvlače se. Okrivljuju druge.

Braća i sestre se isto međusobno tlače, često bez ikakve milosti. Dure se jedni na druge. Zavide. Ljubomorni su. Iskaljuju se, posebno stariji na mlađima, a i mlađi nisu puno fini. Postoji mali milijun načina kako jedni drugima zagorčavaju život. Nazivaju jedni druge poružnim imenima. Ogovaraju jedni druge. Tuže jedni druge roditeljima i drugima. Ima tu i fizičkog nasilja pa i spolnoga.

Ni djedovi i bake nisu pošteđeni tog kola nasilja. I oni igraju opasne igre. Odvajaju djecu od roditelja. Potkupljuju ih. Ponižavaju. Podcjenjuju. Moraliziraju.

Djeca znaju biti prema njima krajnje drska. Podcjenjuju ih. Zapuštaju. Pljačkaju. Ignoriraju.

Nema velike razlike među našim obiteljima. Kod nekih je obitelji to sve profinjenije, kod nekih zna biti krajnje otvoreno i grubo. Zato policija kuca svako malo na vrata nekih obitelji. Obiteljsko nasilje! – čest je naslov u novinama. Ipak, obiteljsko nasilje je od početka. Nakon pada žena i muž su bili nasilni jedno prema drugom. Jedan im je sin ubio drugoga na Božjoj pravdi. A kakvi su tek nasilni bili Jakovljevi sinovi?! Dogovorili su se likvidirati jednog brata. Kasnije su se predomislili pa su ga prodali. Vjerojatno su novac propili.

Svi se možemo hvatati za glavu pred tim činjenicama. Bogu hvala, ne mora biti tako! Ne mora biti nikakva nasilja u obiteljima, nikakva tlačenja i izluđivanja.

Postoji Jedan koji je ušao u obitelj! Živio je u maloj obitelji trideset godina. On je Jaganjac Božji. On oduzima grijehe obitelji. Oduzima grijehe svijeta. Nasilje svijeta. On na uvrjedu nije uvrjedom uzvraćao, zlostavljan nije prijetio. Na zlo je odgovorio dobrim. Nije se odupirao zlu. „Ne opirite se zlu!“ On može sve naše obiteljske odnose ujanjiti, ublažiti, ukrotiti. „Ja sam krotka i ponizna srca!“ „Dođite k Meni!“On nam daje Duha Svetoga. Duh Sveti čisti sve krvne veze i ispunja ih pneumatskima. Duhovskima. Duhovnima. Kristovskima. Božanskima.

Treba to iskusiti. Svi smo, više ili manje, iskusili nasilne obiteljske odnose. Čeka nas iskustvo blagih i nenasilnih, duhovskih, odnosa. Mogućnosti su neograničene. Bog daje Duha Svetoga bez mjere. Jaganjac Božji oprašta i briše zlo bez mjere. On se ne opire našim zlima, nego ih prima na Sebe i okreće na dobro. „Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, daruj nam mir.“ (Preporuka – poslušati Mozartov Agnus Dei iz Mise u C-molu ponavljajući sekvencu u kojoj se pjeva: Daruj nam mir!)