Riječ za život

Uživati u svemu


Strah od patnje nas koči. Nagoni nas na bijeg. Sve nam zatamnjuje. Cijedi nas. Zbog tog straha ne možemo uživati ni u čemu. Ili s druge strane tražimo nenormalno velike užitke od stvari koje nam mogu dati tek nešto malo užitka.

Piše: Bazilije M., Katolički tjednik

Oko problema uživanja uvijek se lome koplja. Netko misli da uživanje treba dići na prijestolje i sve podčiniti njemu. Drugi misle da uživanje bježi od onoga tko ga želi ako ga stavi na prvo mjesto i za cilj. Neki misle da je uživanje puka iluzija koja nam se stvara u mozgu na osnovu nekih kemijskih lučenja. Drugi misle da je život u svemu patnja i da uživanje ostaje samo na razini želje. Ovako bi se moglo nabrojiti bezbroj mišljenja koja šaraju naše duše od postanka čovjeka.

Eden, hebrejska riječ za raj, znači uživanje. U misi molimo da možemo „uživati bez kraja“!

Krist je dao svojim učenicima obećanje da će dobiti stostruko svega ako se svega odreknu. Moglo bi se reći da će stostruko više uživati, a to znači beskrajno više ako se odreknu uživanja radi kraljevstva Božjega. Radi Njega. Onoga najvišega. U nekim evanđeljima piše da će to biti kroz progonstvo. A to znači kroz patnju.

Kristovo obećanje o stostrukom uživanju može se onda shvatiti da će se to dogoditi kroz pobjedu nada patnjom, to jest kroz pobjedu nad strahom od patnje. Patnja je sušta suprotnost uživanju. Strah od patnje nas koči. Nagoni nas na bijeg. Sve nam zatamnjuje. Cijedi nas. Zbog toga straha ne možemo uživati ni u čemu. Ili s druge strane tražimo nenormalno velike užitke od stvari koje nam mogu dati tek nešto malo užitka. Tako se dovodimo u situaciju da nam uživanje nanosi još veću patnju. Pretjerano uživanje u alkoholu razara nam mozak, uništava sve odnose u obitelji i društvu i tako nas zatvara u nesnošljivu patnju. A do pretjerana uživanja u alkoholu dolazimo jer ne uživamo u djeci, ženi/mužu, poslu, prirodi i tako redom. Bijeg od tih patnji vodi nas u pretjerano uživanje u samo jednoj stvari, a to uživanje nam uvećava patnju.

Onaj tko svladava snagu patnje, ne bježi, prihvaća svoj križ, malo po malo, počinje uživati u svemu. Uživa u obitelji, kući, poslu, igri, društvu i sve tako redom. A budući da u svemu uživa, nema potrebu pretjerano uživati samo u jednoj stvari – zabavi ili seksu ili kocki ili drogi ili nečem sličnom.

Tako, tko se odrekne sebe i svojih malih užitaka i pođe za Kristom, ulazi u pobjedu nad patnjom (križem) i dobiva stostruko uživanja u svemu. Ključna je pobjeda nad strahom od patnje. To je pobjeda nad strahom od smrti. Ta pobjeda ulijeva uskrsnuće u naše smrtno biće i razlijeva ga u sve dobre užitke ovoga svijeta. Uživati u sreći drugih! Uživati u ljudima! Zajedništvu! Uživati u prirodi! Uživati u polju! Uživati u samoći! Uživati u suosjećanju s drugima! U služenju! U Bogu! Uživati u svemu! Uživati bez kraja!