Bl. Maria Luisa Angelica - Gertrude Prosperi


Blažena Maria Luisa rođena je krajem 18. stoljeća u selu Fogliano di Cascia kod Perugie u Italiji. Kao 20-godišnjakinja odlučila se za duhovni poziv i redovnički život. Mons. Pietra Pacificia pokrenuo je proces za njezinu beatifikaciju.

Blažena Maria Luisa, krsnim imenom Gertrude Prosperi, rođena je 19. kolovoza 1799. u selu Fogliano di Cascia kod Perugie u Italiji. S nepunih 20 godina života odlučila se za duhovni poziv i redovnički život. Tako je 4. svibnja 1820. ušla u samostan benediktinki Santa Lucia u Trevi. Uzela je redovničko ime Marija Luisa, odnosno Alojzija Angelica od Presvetog Srca Isusova. Redovničko odijelo obukla je 31. svibnja 1821.

 U samostanu je obavljala mnoge raznolike dužnosti, od liječnice za stare i bolesne susestre pa sve do odgojiteljice mladih sestara. Bila je vratarica na samostanskoj porti, sakristanka, njegovateljica sestara... Opatica samostana postala je veoma neočekivano 1. listopada 1837. Tada nije imala ni navršenih 40 godina života. Bila je uvijek vesela, radosna, prijatna sestra, puna ljubavi i vedrine, a brinula se za svoje susestre. Deset godina vodila je benediktinski samostan.

Preminula je 12. rujna 1847.

Proces za njezinu beatifikaciju započeo je zaslugom biskupa biskupije Spoleto – Nursia mons. Pietra Pacificia godine 1914. Prekidan je za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata te ponovno pokrenut 13. prosinca 1987.

Papa emerit Benedikt XVI. izdao je  19. prosinca 2011. dekret za njezino proglašenje blaženom što se i dogodilo 10. studenog 2012. na misi koju je u katedrali u Spoletu nedaleko od Asiza predslavio kardinal Angelo Amato. Tako je Umbrija dobila još jednog zagovornika na nebu. Zadnja beatifikacija u katedrali u Spoletu bila je 30. svibnja 1232., dakle prije 780 godina, kada je papa Grgur IX. proglasio Antu Padovanskog svetim. Ova blaženica danas počiva u crkvi Santa Lucia u Trevi. Liturgijski spomendan ove Božje ugodnice je 12. rujna.

KT