27. siječnja

Sv. Angela Merici – utemeljiteljica uršulinki


Osnivateljica uršulinki, Sv. Angela Merici, rođena je 1. ožujka 1474. u Desenzanu, a umrla 27. siječnja 1540. u Bresciji. Bila je franjevačka trećoredica, a u ikonografiji je predstavljaju kao majku sa srcem i s ljestvama što vode u nebo.

Svetica koju častimo na današnji dan rođena je u Italiji, koja je na kraju 15. stoljeća bila u cvatu i gramzivosti. Raskoš renesanse i bogatstvo elite nisu mogli sakriti opasne i trajne probleme društva, kojeg bez prestanka salijeću bolesti, glad, ratovi…

Rano je ostala bez roditelja i starije sestre, a s 15 godina postala je franjevačkom trećoredicom. Već kao djevojka isticala se svojom mudrošću, dobrotom i spremnošću da svakom pomogne.

Postala je svjesna da je djevojčicama potreban bolji kršćanski odgoj i zato je u svojoj kući odgajala djevojčice. Imala je vizije kako treba osnovati udrugu djevica koje će svoj život posvetiti vjerskom odgoju djevojčica.

Njezin životopis ne daje puno, ali svjedočanstva otkrivaju da je ona bila: žena molitve, zahvaćena ljubavlju prema Kristu, prožeta franjevačkom duhovnosti i žena srca, otvorena za društvene probleme, koje s drugima laicima nastoji iscjeljivati. Njezino, isprva diskretno djelovanje, malo pomalo budilo je poštovanje i divljenje njezine okoline. Postala je tako poznatom, da je prozvana La Madre i njoj su dolazile tražiti savjet osobe iz svih društvenih sredina.

Njezino sve veće djelovanje temeljilo se dnevno na dubokom jedinstvu života duboko usredotočenog na Bogu, daru izmirivanja, i posebnoga mira u vremenu koje je bilo puno vjerskih sumnji i nemira.

Godine 1535., bogata iskustvom, osniva Družbu Sv.Uršule u Bresci. Odlučila je da žive svoj posvećen poziv u životnoj sredini. Posebno je davala značenju ženine uloge u čuvanju i prenošenju osnovnih vrijednosti, te poziva laike i posvećene osobe da zajedno rade u službi evanđelja.

Kroz stoljeća, ono po čemu su uršulinke postale karakteristične, i što je i danas prepoznatljivo, jest misija odgoja u različitim oblicima u vidu evangelizacije.

To je počelo u Francuskoj 1607., a u tom će se obliku Red proširiti najprije u Europi, zatim u Americi i Aziji. Bule za osnivanje uršulinskih samostana naglašavaju da je »poučavanje djevojčica« glavni cilj Reda. Sestre uršulinke prisutne su u Hrvatskoj od 1703. i rade u Zagrebu, Varaždinu i drugim gradovima. Angažirane su i u župama, a odgojile su više naraštaja hrvatske mladeži. U BiH djeluju u Zenici.

Beatificirao ju je 1768. papa Klement XIII., a kanonizirao 1807. Pio VII.

KT