10. ožujka

Sv. Marie Eugenie od Isusa Milleret


Anne Marie Eugenie rođena je 25. kolovoza u Metzu, u vremenu nakon Napoleonovapotpunog poraza i obnove Monarhije. Kako je bila rođena i odgajana u nevjerničkoj obitelji, a financijski su dobro stajali, činilo se nevjerojatnim da će slijediti put Crkve.

Njezin otac bio je sljedbenik Voltairea i liberalac, a obogatio se u bankarskom svijetu i politici. Ipak, majka se pobrinula za njezino obrazovanje koje je dodatno ojačalo Eugenijin karakter. Tako je stasala u osobu s velikom intelektualnom znatiželjom, romantičnim duhom, zanimanjem za društvena pitanja i širokim pogledom na svijet.

Primanje sakramenta krštenja bilo je bez ikakve stvarne predanosti, ali prva sveta pričest bila je za nju mistično iskustvo. Ipak, tek kasnije prepoznala je svoj put predanosti Isusu Kristu i Crkvi.

Njezina mladost bila je sretna, ali ne i bez patnje. Nakon što je ocu propao bankarski posao, s majkom se preselila u Pariz. No ubrzo je kao 15-godišnjakinja ostala i bez majke koja je umrla od kolere. Očajnički je tražila istinu i došla je do obraćenja.

Kada joj je bilo 19 godina, Anne Eugenie bila je na korizmenim okupljanjima u Notre Dameu u Parizu, na kojima je propovijedao mladi Abbe Lacordaire, poznat kao propovjednik. Njegove riječi dirnule su mladu djevojku koja je zamislila Krista kao sveopćeg osloboditelja, a njegovo kraljevstvo uspostavljeno kao mirno i pravedno društvo. Željela se posvetiti Crkvi.

Drugi propovjednik - otac Combalot prepoznao je u djevojci iz Metza nekoga tko bi mogao voditi družbu o kojoj je dugo sanjao. Smatrao je da samo obrazovanjem mogu evangelizirati ljude koji bi tako postali istinski kršćani. Anne je prihvatila zadaću.

Kao 22-godišnjakinja postala je utemeljiteljica Redovnica od Uznesenja. Godine 1839. zajedno s dvjema djevojkama započela je molitveni život. Dvije godine kasnije otvorile su svoju prvu školu. One su željele ujediniti blaga crkvene duhovnosti i mudrosti te religijskog života s modernim vremenom. Bio je to život dan potrazi za Bogom, ljubavi i služenju drugima.

Družba je postala njezin životni rad. U posljednjim godinama života brzo je tjelesno slabila te je preminula 10. ožujka 1898. u Parizu.

Blaženom ju je 9. veljače 1975. proglasio papa Pavao VI., a svetom 3. lipnja 2007. papa Benedikt XVI.