2. ožujka

Sv. Simplicije, papa


Prema piscu knjige "Liber pontificalis" Simplicije je bio sin Kastina iz Tivolija, drevnog grada u talijanskoj administrativnoj regiji Laciju. Upravljao je Crkvom u veoma teškom razdoblju od 468. do 483.

Za njegova pontifikata 476. propalo je Zapadno Rimsko Carstvo, a u istom razdoblju Crkva na Istoku je trpjela posljedice monofizitskog krivovjerja.

O pontifikatu Sv. Simplicija zna se vrlo malo. U Rimu je obnovio i posvetio nekoliko crkava, a na Istoku je tražio od svjetovnih namjesnika odbacivanje krivovjerja monofizita.

Sačuvani su dokumenti kojima papa Simplicije traži od biskupa da više pozornosti posvete pitanjima discipline. Jednim pismom, upućenom biskupu iz Sevilje, imenuje ga vikarom cijele Španjolske. Odredio je kako će se dijeliti sakupljeni milodari između crkava i hodočasnika: četvrtina biskupu, četvrtina svećenicima, a dvije četvrtine hodočasnicima i siromasima.

Prema predaji umro je 2. ožujka, te je upisan u Rimski martirologij. Kasnija su istraživanja pokazala kako je ipak preminuo 10. ožujka, međutim, nadnevak čašćenja je ostao.

Ime mu je latinskog porijekla i znači jednostavan.

Ž.I., KT