14. siječnja

Sveti Feliks iz Nole


O Sv. Feliksu zna se ponajviše iz pisama i pjesma Sv. Pavla iz Nole, koji je služio kao portir na ulazu u crkvu posvećenu Svetom Feliksu i koji je prikupljao informacije o njemu od crkvenih ljudi i hodočasnika.

Sveti Feliks stariji je sin Hermiasa, sirijskog vojnika koji je umirovljen u Noli blizu Napulja u Italiji. Nakon očeve smrti, Feliks je prodao veći dio imovine i zaradu podijelio siromasima. Djelovao je zajedno sa Sv. Maksimom iz Nole.

Kada je Sv. Maksim pobjegao u planine da bi izbjegao Decijev progon, Feliks je uhvaćen i pretučen umjesto njega zbog svoje vjere. Oslobodio ga je anđeo, kako bi mogao pomoći svom bolesnom biskupu. Feliks je skrio Maksima od vojnika u jednu ruševinu.

Kada su obojica bili unutra na sigurno, pauk je na brzinu spleo mrežu preko vrata, pa su carski vojnici pomislili kako kroz njih dugo nitko nije ušao te prevareni otišli ne pronašavši dvojicu kršćana. Oni su se pak skrivali sve dok Decijev progon nije završio njegovom smrću.

Nakon Maksimove smrti obrađivao je ostatak svoje zemlje i zaradu dijelio sa siromašnijima od sebe. Iako je umro prirodnom smrću, zbog torture i zarobljeništva koje je proživio smatra se mučenikom.

J.P., KT