Noj (Struthio camelus L.)

Kćeri naroda moga postaše okrutne kao nojevi u pustinji. (Tuž 4,3b)


Pravi noj (hebr. יַעֲנה֩ yacănâ, grč. struthos) u Palestini slovi kao izumrla vrsta. Na njegovo mjesto je došla podvrsta S. c. syriacus.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

 

Piše: Dr. sc. p. Mario Crvenka, OFM

Noj je danas najveća ptica koja ne leti, čija visina iznosi do 2,5 m. Hrani se biljem, insektima i malenim sisavcima. Egipatski prikaz noja svjedoči o njegovom značenju: koristilo se, kao i danas, meso, perje i jaja.

Lov na nojeve. Drugi lovac nosi košaru

s nojevim jajima i u ruci nojevo perje.

(crtež iz piramide)

Ovaj gornji citat iz „Tužaljki" simbol je za nojevu okrutnost prema gnijezdu kao što to još slikovitije pokazuje sljedeći redak: On svoja jaja na zemlji ostavlja, povjerava ih pijesku da ih grije (39,14)

Citat Krilima svojim trepće radosno, iako krila oskudnih i perja (Job 39,13) Jeruzalemska Biblija ovako prevodi: Mogu li se krila noja usporediti s perjem rode ili sokola?, dok Vulgata piše: Pina strutionum silmilis est pinnis herodii et accipitris.

U Knjizi o Jobu noj se smatra simbolom brzine ali i gluposti, tako da arapski svijet ima izreku Lud si kao noj: „Jer Bog je njega lišio pameti, nije mu dao nikakva razbora" (39,17). Inače se noj ubraja među nečiste životinje.

Ostala mjesta u Bibliji: Lev 11,16; Pnz 14,15; Job 30,29; Iz 13,21; 34,13;  43,20; Jr 50,39; Mi 1,8.