Kratko razmišljanje jednog baptističkog protestanta o krunici


Katolici i protestanti imaju dosta toga zajedničkoga, međutim postoje i segmenti u kojima su "suprotstavljeni". Naravno, između ostaloga, riječ je o Blaženoj Djevici Mariji, a što je više marijanskije nego krunica? Jedan je baptist, ipak, javno priznao duhovnu snagu moljenja krunice...

Baptisti su kršćanska zajednica proizašla iz Lutherove reformacije koja se odvijala u 16. st. S obzirom na to dijele osnovne značajke s drugim protestantima. Pojednostavljeno se njihov nauk može objasniti kao pet "samo": "Samo Sveto pismo" znači odbacivanje svete predaje kao izvora vjere, kao i autoriteta Učiteljstva u izlaganju vjere; "Samo vjera" i "Samo milost" je naučavanje da se ljudi spašavaju samo po vjeri i Božjoj milosti; "Samo Krist" je krilatica odbacivanja zaređenog svećeništva jer je Krist jedini posrednik te "Samo Bogu slava", jer protestanti odbacuju čašćenje Blažene Djevice Marije, anđela i svetih, a  samim time i moljenje krunice...

Usprkos tome baptistički pisac Mike Bevel je nedavno na Twitteru otkrio kako je molio krunicu i našao ju veoma duhovno moćnom...

"Moj hospicijski klijent je katolikinja i molit ću krunicu s njom koja je a) nešto što obično ne rade baptisti; b) nešto što bi moglo "ubiti" moju majku i c) duhovno jače nego što sam mislio da će to biti", napisao je Bevel istaknuvši kako na Youtubeu postoje snimke S. Anđelike koja daje duhovne upute za molitvu krunice.

Kako prenosi američki portal churchpop.com ta je objava na Twitteru potaknula brojne komentare te, između ostaloga, primjedbe da se molitvom krunice "postaje katolikom".

Na to je Mike Bevel odgovorio: "Prošle godine sam imao duhovovno buđenje i mislio sam da sam pozvan biti katolikom. Otišao sam na jedan sat katekizma za odrasle međutim, iako mnogo volim katoličku vjeru, ja sam ipak baptist. Razmišljao sam o Kvekerima, ali ne bih mogao bez Biblije kroz život, tako da sam za sada odlučio da ostanem u onoj vjeri u kojoj sam odgojen, mada nikad se ne zna što život nosi."

U razgovor se uključila Jennifer Fulwiler, voditeljica radio emisije, i podijelila svoje iskustvo u kojemu je suprugu baptistu darovala krunicu, a on se upitao: "Kako to funkcionira?".

Na kraju je Bevel naglasio da je za sve nedoumice i nejasnoće u vezi s molitvom krunice našao na Youtube kanalu EWTN-a Globalne katoličke mreže.

KT