Neka nova vremena - Božić u Americi


U Hrvata je poznata uzrečica da se„ne čeka Božić na Božić“ i redovito se koristi kad se obveza ili posao ne poklope s planiranim rokom. Za razliku od “hrvatskoga iskustva“ američko društvo posvećuje veliku pozornost „božićnim pripremama“.

Piše: Dubravko Turalija

Budući da je riječ o multikulturalnome društvu, pripreme i slavljenje Božića uvelike se razlikuju među kršćanskim zajednicama. Uhodano vjersko došašće, zajedničke obiteljske molitve, svakodnevne mise i božićna priprema u skrušenosti srca i samim rimokatolicima se sve više otuđuju.

Holidays umjesto Christmas

Zbog nezanemarive zajednice muslimana, jehovinih svjedoka, hindusa i drugih azijatskih denominacija, ali i utjecajnih židova te modernih agnostika i radikalnih ateista, Božić se u Americi pomalo svrstava u sekularne blagdane pa se tako u američkim medijima sve češće čuje opća imenica Holidays umjesto Christmas. Nažalost, mnogi potpadaju istome utjecaju pa je tako npr. u ovogodišnjoj pozivnici za „božićni“ prijam hrvatskoga veleposlanika u SAD-u stajalo invitation forHoliday Season“ pravdajući se, vjerojatno, i novogodišnjom proslavom... Kao da se kršćanska Nova godina računa prema nekim poganskim lunarima, a ne prema kalendaru pape Grgura XIII. Slična se podvala događa i u akademskome svijetu, gdje se sve više međunarodna kratica za predkršćansko vrijme B.C. (Before Christ) podmuklo zamjenjuje s B.C.E. (Before Common Era).        

Pražnjenje obiteljskoga proračuna

Već poslije nacionalnog Dana zahvalnosti koji uvijek pada na treću nedjelju mjeseca studenoga (Thanksgiving Day) u Americi je sve u pravome božićnom ruhu, tijeku i jeku. Približno 250 milijuna purica koje su platile glavom samo za Dan zahvalnosti sad će biti podvrgnuto novim glavosjecima, a obiteljski proračun ponovno se nesebično prazni. Prema tjedniku za međunarodne poslove The Economist (12. prosinca 2011.) Sjedinjene Države su prošloga Božića bile na samome vrhu svjetskih potrošača. U kupovini im je prednjačio samo Luksamburg koji je na božićne darove prema prosječnom obiteljskome proračunu izdvajao i do 1.000 dolara, dok ga uz SAD ($700-800 po obitelji) vjerno prate Švicarska ($600-750), Nizozemska ($200-300) te Njemačka, Francuska Engleska, Irska... 

Darovi, ukrasi, čestitke, obilata trpeza slika su današnjega božićnog američkog slavlja. I dok Hollywood, ne zbog vjerskih razloga, sve više potencira Hanukku, Božić u Americi se sve više svodi na Christmas tree with lights and ornaments s pretjeranim ukrasnim kičem na dovratnicima, prozorima, krovovima, ogradama, drveću pa i cvijeću, a ljudi, u došašću blagdanskih darova, svakodnevno obilaze dućane i kupuju, samo kupuju...   

Šarene laže i mesnata trpeza

Ono što danas ponajviše zanima novu generaciju Amerikanaca jesu zamotani darovi ispod božićnoga bora koji svojim šarolikostima, veličinama i količinama znaju zasjeniti i samo blještavo božićno drvce. Djeca ne znaju koga predstavlja Santa Claus, ali znaju da na Badnju večer „sijedi djedica“ donosi skupi dar. Osim toga, običaj je da se na kaminu povješaju božićne čarape ili skarpete s imenima u koje Santa ostavi po slatkiš ili igračku svakom članu obitelji.

Božić nije američki ako se ne ispeče mesnata purica ili mirina šunka te ako se obilato i dugo ne sjedi i blaguje. Naši novopristigli zemljaci još nisu naučili na puretinu pa redovito pripremaju piletinu ili peku odojak. Otvaranje i pokazivanje božićnih darova središnji je čin božićne proslave koju slijedi Christams Party na kojemu se obitelj veseli i pjeva Christmas Carols. Pojedine kršćanske zajednice su se dosjetile, pa da ne bi „kvarile“ cjelodnevno blagdansko-obiteljsko raspoloženje, radi komotnosti, pomaknuli su božansku liturgiju u kasno božićno poslijepodne ili navečer.  

A katolici?

Ima, međutim i onih Amerikanaca koji čekaju Božić u punim župnim crkvama te u božićnom bdijenju i u kojima su cjelovite obitelji na okupu pa u istome redu očevi i majke zajedno sa svojom djecom svečano i dostojanstveno pozdravljaju: Hark the Herald Angels Sing. Američko katoličko društvo je u vremenu Božića posebno velikodušno i darežljivo. Nacionalno svetište Bezgrešne Djevice u Washingtonu svake godine za polnoćku prikupi i do 20.000 dolara za karitativne potrebe napuštenih i siromašnih obitelji. Kršćanske udruge koje skrbe za beskućnike u siromašnim četvrtima gradova dijele božićne pakete, obilaze sirotišta, staračke domove, bolnice i tako, s konkretnim darovima, zajedništvom i molitvama prisvješćuju i dozivlju smisao Božića.

Tajna Božića

Božić nije jelo i odijelo pa nas živa Kristova riječ djelotvorno potiče kad kaže: „Pazite na se da vam srca ne otežaju u mamurluku (gr. kraipálē) i pijanstvu (méthē) ili brigama za životne stvari (merímnais biōtikais) te vas iznenada zateknu u onaj Dan“ (Lk 21,34).

Tako nam svima valja bolje, dublje i vjernije pronicati u tajnu Kristova rođenja i način otkupljenja čovjeka te jedni druge ispravljati, usmjeravati i bodriti za Istinu „bogoduhu, korisnu za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje i odgajanje u pravednosti” (2 Tim 3,16).