Papa se nada u Maroku ojačati kraljevu verziju modernog islama


Papa Franjo putuje u Maroko ovaj vikend kako bi promovirao međureligijski dijalog i dao potporu naporima kralja ove sjevernoafričke zemlje Mohammeda VI. da proširi modernu formu islama.

Franjo će provesti samo oko 27 sati u zemlji koju prvi put posjećuje jedan poglavar Katoličke Crkve nakon 1985. i znamenitoga posjeta svetog pape Ivana Pavla II.

Maroko kojega čini skoro 100 % muslimansko stanovništvo, sebe označava kao oazu religijske tolerancije u regiji razdiranoj militarizmom, i nudi obuku muslimanskim propovjednicima iz Afrike i Europe u onom što opisuju kao moderni islam, piše za Reurters Philip Pullella.

Kratko nakon dolaska u subotu, papa Franjo i kralj Mohammed posjetit će institut kojega je monarh osnovao 2015. za obuku imama te muških i ženskih propovjednika islama.

Vatikan je naveo da će to biti prvi put da jedan papa ode u takvu školu.

„Kralj je vrlo posvećen uzdržavanju od fundamentalističkih tendencija i ovo je vrlo znakovito mjesto, ne samo za Maroko, nego i za cijeli Magreb“, istaknuo je glasnogovornik Svete Stolice Alessandro Gisotti na brifingu o putovanju u četvrtak 28. ožujka.

Dvoje studenata imama iz Europe i Afrike, iznijet će Papi i Kralju svoja iskustva.

Rimokatolici, od kojih su većina Europljani – uglavnom Francuzi – i subsaharski afrički migranti, čine manje od 1 % populacije od 35 milijuna.

Oko 23 000 katolika koliko ih ima u ovoj zemlju, vjerojatno će skoro polovica njih sudjelovati na svetoj misi s Papom na stadionu u nedjelju.

„Čak ako neki ljudi prakticiraju svoju vjeru, možda postoje neke frustracije“, rekla je Bonkoulou Loubaki Daria Thiphaine, socijalna radnica iz Congo Brazzavillea koji je 14 godina živjela u Maroku.

„Da, oni idu u crkve, ali se pitaju što je uistinu dokaz da Maroko prihvaća nas kršćane? Mislim da će s Papinim posjetom svi shvatiti da čak i ako je Maroko muslimanska zemlja, kršćani su ovdje dobrodošli“, rekla je.

Vatikan ovaj pohod smatra duhovnim nastavkom povijesnoga posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošloga mjeseca, kada je Franjo postao prvim poglavarom Katoličke Crkve koji je kročio na Arapski poluotok.

Osim toga, migracije će biti sljedeća glavna tema. U Maroku postoji oko 80 000 subsaharskih migranata i nekoliko tisuća izbjeglica, navodi Vatikan.

Papa Franjo kao neumorni zaštitnik prava migranata susret će 60-ak njih u centru kojega vodi Crkva.

KT

.