Reagiranje Drage Pilsela na tekst Josipa Vrička

Josip Vričko iznosi neistine o meni


Drago Pilsel je poslao reagiranje na tekst Josipa Vrička ''Bilo kako bilo, ubiti se mora'' koje donosimo u cijelosti.

Foto: Ilustracija, pixabay.com

Foto: Ilustracija, pixabay.com

Dana 3.10.19. u 14:47 na portalu Katoličkog tjednika u članku koji potpisuje Josip Vričko: ''Bilo kako bilo, ubiti se mora'' (https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/bilo-kako-bilo-ubit-ih-se-mora/12408) napisano je neistinite stvari o meni.

Citiram: ''Uopće ne dvojim da je Pilsel (davno) apsolvirao Novaka. Zanimljivije je, međutim, da je taj (i) novinar predstavljao knjigu Nikole Anića Dubrovnik u Drugom svjetskom ratu (1941.-1945.) Od okupacije do oslobođenja. Ex-fra Dragin povjesničar-favorit, inače partizanski ofcir, u svojoj knjizi (?!) poziva se na dokument Komunističke partije i navodi citat: 'Na Vrnik je došao držati misu fra Bernard Sokol i na neki način saznao da se tu nalaze skriveni partizani. Nije se, po običaju, poslije mise vratio na Badiju, nego je otišao u Korčulu u njemačku komandu grada i oficire Abwera obavijestio o boravku partizana na Vrniku. Tumač u tom razgovoru bio je Vilim, Nijemac, koji je kao brijač još od prije rata živio na Korčuli. (…) Naši su onda pošli na Badiju uhapsiti špijuna fra Sokola…'''.

Nije istina da sam ''apsolvirao Novakovo djelo''. Nije istina da je Nikola Anić moj povjesničar-favorit. Djelo toga čovjeka ne poznajem. Nije istina da sam promoviru rečenu knjigu. Knjigu Nikole Anića 'Dubrovnik u Drugom svjetskom ratu (1941. - 1945.) - Od okupacije do oslobođenja. Knjiga 1., Biblioteka 'Da se ne zaboravi', Dubrovnik, 2013. NE POZNAJEM. Neistina je, koju iznosi Vričko, pozivajući se na pisanje fra Stipe Nosića iz samostana Male braće u Dubrovniku, da sam navedenu knjigu predstavio. Ponavljam, tu knjigu ne poznajem, niti sam je predstavio.

Mr. sc. Drago Pilsel