129. obljetnica Papinskog misijskog djela svetog Petra


Crkva 1. lipnja obilježava 129. obljetnicu Djela svetog Petra apostola koje u ovom trenutku djeluje u 157 zemalja i 1 111 misijskih biskupija.

Papinsko misijsko Djelo svetog Petra apostola osnovano je 1889. kako bi kršćane cijeloga svijeta učinilo osjetljivijima za odgoj svećenika u misijskim zemljama te kako bi ih neprestano pozivalo na kvalitetniju materijalnu potporu u odgoju i u izobrazbi novih svećeničkih kandidata. Nastalo je kao plod misijskog djelovanja Jeanne Bigard i njezine majke Stephanie, a Sveta Stolica ovo je Djelo uzdigla na razinu papinske ustanove.

"Danas obilježavamo 129. obljetnicu Djela svetog Petra apostola ali radosni prisjećamo se 100. obljetnice kada je papa Ivan Pavao II. u svojem apostolskom pismu napisao: 'Koliko su samo prekrasnih stranica povijesti na raznim kontinentima napisali članovi Djela svetog Petra apostola! Koliki samo broj svećenika, redovnika i redovnica može zahvaliti ovom Djelu za ostvarenje radosti svoga zvanja!'", istaknuli su iz PMD-a.

Dok se u europskim zemljama smanjuje broj zvanja, istovremeno broj raste u afričkim i azijskim zemljama. Međutim, u tim zemljama je izrazito teško dobiti mogućnost za daljnje školovanje i zbog toga, bez potpore ovog Djela, sjemeništa i bogoslovije u misijskim zemljama ne bi imale mogućnost djelovanja.

Danas Djelo svetog Petra apostola djeluje u 157 zemalja i 1 111 misijskih biskupija i financijski podupire školovanje i formaciju 116 843 bogoslova, 10 000 novaka, 104 351 sjemeništaraca, 3 122 653 vjeroučitelja. Također podupire školovanje 670 330 redovnica i 54 229 redovnika.

Zahvalni za sve milosti, Papinska misijska djela pripremaju se za jubilarnu 130. obljetnicu Djela svetog Petra.

KT