Zambija

Biskupova Misijska nedjelja u Zambiji


U tjednu pred Misijsku nedjelju, od 18. do 22. listopada, biskup Petanjak posjetio je misiju Nawinda.

Foto: Krčka biskupija

Foto: Krčka biskupija

Biskup Krčke biskupije Ivica Petanjak boravio je u pratnji misionara vlč. Borisa Dabe i tajnika vlč. Saše Ilijića misiju Nawinda koju je vlč. Boris osnovao 2014. Misijsku nedjelju slavio je 22. listopada u crkvi Sv. Pavla apostola. U prigodnoj homiliji izrazio je svoje zadovoljstvo što upravo u misijama prvi put može slaviti taj dan posvećen misionarima.

„Čija je slika u čovjeku? Na čiju je sliku čovjek stvoren? Na Božju! U svakome od nas utisnuta je slika Božja i zato svaki čovjek jest Božji“, kazao je biskup Petanjak istaknuvši kako je Bog otac i onima koji ga nikad nisu upoznali.

„Mi pripadamo Bogu i prije nego što smo ga upoznali jer je On onaj koji prvi izabire nas s nakanom da nam dadne misiju – poslanje kako bi i drugi preko nas upoznali Boga“, naveo je biskup u propovijedi.

„Budite uvijek otvoreni Duhu Svetom. On neka vas On vodi! Misionar i katehisti predaju Riječ Božju, a Duh neka vas vodi da uvijek dolazite u misiju slušati i prihvatiti je“, poručio je mons. Petanjak sa željom da Gospodin između mještana pozove svećenike, redovnike i redovnice kako bi i sami među svojima radili na širenju Radosne Vijesti.

Izrazio je zahvalnost misionaru Borisu Dabi što se je odazvao Božjem pozivu te došao izdaleka navijestiti Radosnu vijest. Na kraju mise, katehist je u ime cijele župne zajednice zahvalio biskupu Petanjku na njegovom posjetu Zambiji, a posebno misijama u kojima djeluje misionar Boris.

Inače, Nawinda je smještena uz rijeku Njoko, oko pet sati vožnje od misije Ndjoko. Nekoć je Nawinda bila filijala 60-ak kilometara udaljene župe Sichili, a vodili su je misionari iz raznih država. Budući da je filijala ostala bez misionara, biskupija Livingstone je skrb povjerila misionaru Dabi.

Već u siječnju 2014. postaje župom, a vlč. Boris prvim župnikom. Prostor sadašnje misije Nawinda sačinjava 12 filijala. Kao već postojeće mjesto s razvijenim školstvom, dolaskom misionara Borisa i dobrohotnošću darovatelja, izgrađene su crkva i bolnica kao i svratište za obitelji čiji su članovi hospitalizirani, kako bi im bili blizu. Na misiji redovno živi katehist, bolničko osoblje te ostali djelatnici koji pomažu u djelovanju misije.

KT