Goražde

Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela BiH


Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela BiH održana je u gradu Bl. Drinskih mučenica – Goraždu, od 12. do 14. ožujka.

Sudjelovali su: nacionalni ravnatelj PMD-a BiH mons. Luka Tunjić; dijecezanski ravnatelj PMD-a Vrhbosanske nadbiskupije fra Stipan Radić, dijecezanski ravnatelj PMD-a hercegovačkijh biskupija don Pero Miličević te domaćin, ravnatelj PMD-a Vojnog ordinarijata BiH vlč. Josip Tadić. Opravdano je, zbog zdravstvenih razloga, bio odsutan dijecezanski ravnatelj PMD-a Banjolučke biskupije mons. Vlado Lukenda.

Uz njih na skupštini su sudjelovale i nacionalna ravnateljica PMD-a Hrvatske s. Ivana Margarin te suradnica u Misijskoj središnjici u Sarajevu s. Davorka Šarić.

Bez obzira na poskupljenja vjernici su velikodušni
Sudionici su se okupili u popodnevnim satima 12. ožujka u župnom uredu župe Sv. Dominika gdje ih je dočekao domaćin vlč. Tadić.

Večera je bila i radnog karaktera jer su članovi tada upoznati s dnevnim redom te se razgovaralo o misijskom radu u protekloj godini.

Drugi dan godišnje skupštine 13. ožujka započeo je svetom misom u župnoj kapelici koju je predvodio fra Stipan Radić. Rekao je kako je ova skupština po mnogo čemu različita od prošlih koje su se uglavnom održavale u središtima nad/ biskupija, a prvu misu obično je predslavio mjesni biskup. Zazvao je zagovor Bl. Drinskih mučenica koje su također bile misionarke.

U radnom dijelu koji je uslijedio, najprije je mons. Tunjić predstavio pastoralno i financijsko izviješće za 2022. Uz redovitu misijsku djelatnost u protekloj godini naglasio je kako je snimljen 30-ominutni film o Djelu svetog Djetinjstva – Djeca pomažu djeci, napravljen prospekt o novoj blaženici Pauline Jaricot, utemeljiteljici Djela za širenje vjere i Žive krunice, te kako je u završnoj fazi knjižica o Bl. Pauline kao i nova mrežna stranica PMD-a BiH.

Također, naznačio je kako su se priključili projektu za akciju MIVA Veseli kilometri: aktivnosti za obitelji na putovanju, naglasivši kako „bez obzira na poskupljenja koja su se dogodila naši vjernici su bili velikodušni i prikupili više sredstava u odnosu na 2021.“

Uspješna godina
Zatim su dijecezanski ravnatelji predstavili svoja izviješća za 2022. izrazivši zadovoljstvo misijskim akcijama i projektima te prikupljenim sredstvima u svojim biskupijama.
Za Banjolučku biskupiju izviješće je pročitao mons. Tunjić.
U popodnevnim satima posjetili su Višegrad i Andrićgrad te po povratku u Goraždu su obišli gradilište nove crkve Bl. Drinskih mučenica i mjesto njihova mučeništva.
U čast Bl. Drinskim mučenicama kod njihova spomen-obilježja zapalili su pet svijeća, položili cvijeće, te izmolili njihove litanije i molitvu.
U utorak 14. ožujka svetu misu predvodio je don Pero Miličević. U uvodu u misu osvrnuo se na evanđeoski tekst o praštanju, naglasivši kako ono odgaja i pomaže u sazrijevanju i produbljivanju vjere.
Potom je nastavljen radni dio skupštine. Nakon analize pastoralnih i financijskih izviješća članovi Nacionalnog vijeća usvojili su godišnja izviješća za 2022.

Na kraju skupštine s. Ivana Margarin zahvalila je za sudjelovanje na skupštini i izrazila zadovoljstvo što su obje nacionalne uprave PMD-a imale uspješnu prošlu godinu. Pohvalila je i dobru suradnju između dvije Nacionalne uprave.
Mons. Tunjić zahvalio je domaćinu vlč. Josipu na gostoprimstvu i dobroj organizaciji skupštine, a dijecezanskim ravnateljima za suradnji i pomoći.
Domaćin sljedeće godišnje skupštine su hercegovačke biskupije.
Skupština je završena molitvom zahvale Bogu za misionare, dobročinitelje i čitatelje Radosne vijesti, kao i za sve koji na bilo koji način promiču misijsku djelatnost mjesne Crkve i pomažu misijama.

Podsjetimo, Papinska misijska djela moraju biti prisutna i djelotvorna u svakoj pojedinoj Crkvi. Zato svaka zemlja treba imati uređenu Nacionalnu upravu PMD-a s jednim nacionalnim ravnateljem za sva četiri djela. Sadašnja Nacionalna uprava PMD-a Bosne i Hercegovine, koja ima središnji ured u Sarajevu, počela je živjeti od 10. ožujka 2001.
Po uzoru na druge Nacionalne uprave diljem svijeta i ova ustanova u BiH u svom nazivlju uzela je kratki naziv Misijska središnjica.

PMD BiH/ J.P., KT