Iskustvo misionara: Mi na zapadu imamo novce, oni u Africi imaju život i vjeru


Poznati katolički novinar i dopisnik brojnih medija iz Vatikana napisao je povodom Papinog apostolskog pohoda Africi kratak komentar u kojem se prisjeća svojih misionarskih dana provedenih na Crnom kontinentu.

„Mi na zapadu imamo novce, oni u Africi imaju život i vjeru“, ovim riječima započinje kratki komentar poznatog katoličkog novinara Edwarda Pentina i dopisnika iz Vatikana (NCR, EWTN) u kojemu se prisjeća svojih dana koje je proveo kao učitelj u benediktinskoj školi u divljini Tanzanije.

Te riječi nisu njegove, nego jednog talijanskog misionara koji je, kao i on, prošao kroz iskustvo života u Africi i neodoljive duhovne privlačnosti koju on sadrži u sebi.

Pentin ih je čuo u Londonu, negdje 1990-ih nakon povratka s boravka u misijama. Napisao je kako je prolazio kroz depresiju, jer je morao ponovno iskusiti život u „sekulariziranom gradu bez duše“, kako je opisao, nakon Tanzanije.

„Ono što mi je doista nedostajalo bio je duboki osjećaj transcendentnog u društvu gdje su svi vjerovali u nadnaravno i bili svjesni Božje prisutnosti, čak i u slučajevima kada nisu upoznali Krista do kraja“, napisao je Pentin.

Jedan od najuglednijih vatikanista koji piše na engleskom jeziku otkrio je i jedan prilično osoban detalj. Njegovo iskustvo u Tanzaniji utvrdilo ga je u odluci da se obrati na katoličku vjeru i uđe u Crkvu.

On je ovaj tjedan na apostolskom pohodu s Papom u Africi i napisao je kako ga je to putovanje iznova podsjetilo na radost koja izbija iz ljudi u Africi, radost koja je sveprisutna.

„Svaki stanovnik kontinenta će vam reći kako puno ove radosti dolazi preko patnje. Siromaštvo, kao i život i smrt, ovdje su povezani... Ironično, to je ono što oslobađa i daje život. Kada ste svaki dan suočeni sa smrću i ne skrivate je kao neki tabu, onda i na život gledate u pravoj perspektivi. S usađenim osjećajem za sakralno, ljubavlju za život i obitelj i poštovanjem za društveni poredak, solidarnost i tradiciju, potpuno je prirodno da vjera tako brzo raste u Africi. Crkve su pune vjere, imaju ono što smo mi na zapadu izgubili“, dočarao je.

Potom piše da je jedan njegov kolega, kako prenosi Bitno.net, pitao lokalnog mladića u Maputou, gradu u Mozambiku kojeg je Papa posjetio, odakle dolazi ta radost među afričkim vjernicima. „Na zapadu mnogi od vas više ne vjeruju. Mi vjerujemo“, bio je odgovor.

KT