Kako je biti misionar u Boliviji?


Ovih je dana misionar fra Ivica Vrbić pohodio zavičaj stigavši iz misije Minero u Boliviji. Priču donosi Radiopostaja Žepče.

Kada je fra Ivica Vrbić kao franjevac kapucin i misionar prije tri godine odlazio u Boliviju, rekao je da odlazi tamo sa šargijom u srcu, misleći naravno na svoje rodne Zavidoviće i  žepački kraj, pomalo i ne sluteći što ga sve očekuje u toj državi Južne Amerike.

„U početku sam sve oko sebe uspoređivao s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, ali sam relativno brzo shvatio kako sam došao u drugi svijet, u kojem vrijede nova pravila“, rekao je fra Ivica potresen slikama siromašnih, zlostavljanih, napuštenih, a posebno djece i mladih.

Tada je zasukao rukave, skinuo sat s ruke, jer je shvatio da tamo gdje je došao vrijeme ništa ne znači i da će ga trebati puno više nego ga doista ima. Nakon tri godine provedene u Boliviji i dolaska na odmor u rodni kraj, fra Ivica još uvijek nije vratio sat na ruku.

„Zacrtao sam puno planova i projekata i kad ljudima to ispričam, svi me pitaju kako ću stići sve to. Pokrenuo sam taj kotač i jednostavno idem. I Bogu hvala, dobro mi ide“, rekao je fra Ivica u razgovoru za Radiopostaju Žepče.

I doista, mnogo je onih koji žele čuti riječ 36-godišnjeg kapucina koji je u vrijeme kada mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine u bogatije zemlje Europe s ciljem da osiguraju sebi bolji život, napravio upravo suprotno. Otišao je u siromaštvo, s ciljem da osigura bolje životne uvjete, ali ne sebi nego drugima. I ne samo to.

Fra Ivica je svojedobno zbog rata morao napustiti svoje rodno Zavidoviće. Iako je bili mlad, itekako zna što je rat i što znači biti izbjeglica. No njegova misija ga je odvela u državu koja bi također vrlo lako mogla biti poprište nemira, sukoba, a možda čak i novog rata. S obzirom na sve proživljeno, fra Ivica je rekao da ipak nema straha napominjući da, i ako nas nekad provede kroz kušnju života, Bog nas nikada ne ostavlja.

U razgovoru za Radiopostaju Žepče, fra Ivica nije samo govorio o situaciji u Boliviji, nego je povukao i mnoštvo paralela s našim društvom, gdje je kao jedan od osnovnih problema naveo „loše uzore“. U bolivijskoj regiji u kojoj djeluje, istaknuo je poduzetničko vizionarstvo u preradi šećerne trske bez kojega ne bi bilo ni njegove misije.

Da i mi trebamo vizionare, mlade ljude koji imaju hrabrosti sanjati svoj san i taj san pretočiti u stvarnost u svome kraju, samo je jedna od poruka Fra Ivice u doista inspirativnom i motivirajućem razgovoru za Radiopostaju Žepče, kojeg u cijelosti možete poslušati na ovom linku

KT