Kako žive katolici u Turkmenistanu?


I Turkmenistan ima svoju katoličku zajednicu. Ona je mlada i malobrojna, ali ima svoju snagu.

O njoj je za Fides govorio poljski misionar fr. Andrzej Madej, svećenik zajednice Oblata Marije Bezgrješne i voditelj Missio sui iuris (Neovisna misija) u Turkmenistanu. Prema njegovim riječima, Katoličku Crkvu u Turkmenistanu trenutačno čine dvojica svećenika i 250 vjernika.  

„Kad sam došao u Turkmenistan prije 22 godine, tamo nije bilo katolika vjernika. No, vremenom sam gledao kako pred mojim očima zajednica raste. Biti svjedokom ovog rođenja bila je velika milost Božja, jer to znači sudjelovanje u napornu poslu, ali punom nade. Živjeli smo iskustvo apostolske Crkve koja je počela od nule i utemeljena je na snazi Riječi Božje“, prenio je fr. Andrzej.

„Tijekom dominacije Sovjetskog Saveza katolici su u turkmensku zemlju stigli iz zemalja poput Rusije, Poljske i Ukrajine, i smatrali su da je vjera njihova najveća vrijednost. Platili su visoku cijenu kako bi ju zaštitili od nametanja ateizma. Ali im je danas teško prenijeti vjeru na njihovu djecu. Paradoks je da je teže širiti vjeru u slobodi, nego pod represijom. Unatoč tomu, naša zajednica iako mala, nastavlja rasti – ako smo prvo krstili odrasle, sada će taj sakrament primati djeca“, pojasnio je fr. Madej.

U ovom kontekstu rast male zajednice temelji se na putovanju kroz Riječ Božju.
„Naši vjerni vole čitati evanđelje. Imamo biblijske skupine koje čitaju Bibliju u kapelici i kod kuće. Također slavimo svakodnevno misu na ruskom i na engleskom nedjeljom za strance“, dodao je misionar. Prema njegovim riječima, potrebno je poznavati i turkmenski jer stanovnici nekih sela ne govore ruski. 

Fr. Madej služi u Turkmenistanu od 1997. kada je Sv. Ivan Pavao II. utemeljio Missio sui iuris (Neovisna misija). Tijekom 13 godina prisutnost oblata bila je priznata samo kao predstavništvo vatikanskoga Veleposlanstva.

U početku su se katolici susretali u privatnim kućama, a misa je slavljena u diplomatskom prostoru Apostolske nuncijature u Ashgabatu. Turkmenska Vlada prepoznala je katoličku prisutnost 2010. Sada se tamošnja katolička zajednica susreće u kapeli Preobraženja Gospodinova u Ashgabatu. Turkmenistan ima pet milijuna stanovnika, a 90% su muslimani.

L. P. G.