Vatikan

Kard. Filoni: Svi su pozvani naviještati Evanđelje


Svečanom molitvom Večernje u bazilici Svetoga Petra, 1. listopada započeo je izvanredni misijski mjesec listopad.

Svrha je toga mjeseca, kako stoji u pismu pape Franje za stogodišnjicu proglašenja apostolskoga pisma Maximum illud, s obnovljenim zanosom započeti misionarsku preobrazbu života i pastoralne skrbi. Papina je želja da svi vjernici uistinu na srcu imaju navještaj evanđelja i preobrazbu vlastitih zajednica u misionarske i evanđeoske.

Pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda kard. Fernando Filoni, u razgovoru za Vatican News istaknuo je da misionarska dimenzija nije nešto što treba prepustiti drugima, već bi svatko od nas trebao shvatiti da je misionar po krštenju te pronaći vlastitu ulogu. Danas, kada društvo više nije homogeno kao prije nekoliko stoljeća, kard. Filoni smatra važnim uvidjeti potrebu misijskoga djelovanja na području gdje živimo te je također naglasio potrebu za neprestanom evangelizacijom i ponovnom evangelizacijom unutar same Crkve.

U ponedjeljak, 7. listopada, kardinal će predvoditi međunarodnu molitvu krunice. U vezi s time, prisjetio se časne službenice Božje, Pauline Jaricot, laikinje koja je živjela u 19. stoljeću u Francuskoj te se smatra utemeljiteljicom Papinskih misijskih djela. Osim novčane pomoći koju je prikupljala i redovito slala misionarima u inozemstvu, Pauline je stvorila lanac molitve misijske krunice koji je služio kao molitvena potpora misionarskom radu. Molitva je energija toga djela – kazao je kardinal Filoni, dodavši kako ta ideja nikada nije podbacila, ali ju moramo ponovno otkriti.

KT