Bolivija

"Kolač manje – osmijeh više" ili: kako ovoga Božića razveseliti potrebite u Boliviji?


Ovog se Božića odrecimo jednog kolača s blagdanskog stola i izmamimo osmijeh na licima onih koji na svom stolu neće imati ni ukrasa, ni mesa ni kolača…

Misionar u Mineru u Boliviji, fra Ivica Vrbić, član Hrvatske kapucinske provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića u koju je ušao 1998., pokrenuo je karitativnu božićnu akciju pod nazivom Kolač manje – osmijeh više.

Fra Ivica u Boliviji služi kao misionar već četiri godine, a njegova župa Minero ima oko 50 000 stanovnika, te uz glavnu postaju ima još i 22 filijale.

Donijeti nekome Božić
U današnjem vremenu obitelji se sve manje pripremaju za Božić te se to pokušava nadomjestiti obilatim blagdanskim objedom.
Na Facebook stranici, fra Ivica je pozvao ljude da se odazovu na odricanje te da umjesto natrpanog blagdanskog stola uplate novčanu donaciju za potrebite obitelji u misiji Minero u Boliviji.
Prisjetio se kako bi se na spomendan Sv. Lucije govorila uzrečica: „Sveta Luca orahe tuca“, te bi uoči Božića, kada bi se orasi osušili, zajedno sjedili na podu i čistili od ljuske. Međutim, u današnjem vremenu se obitelji sve manje pripremaju za Božić te se to pokušava nadomjestiti obilatim blagdanskim objedom.
„Iako je kriza života mnoge ljude natjerala na razboritost, znamo kako se još uvijek znaju po stolovima danima povlačiti pečenke, francuske salate i raznovrsni kolači“, upozorio je Vrbić na Facebooku.

Osloboditi mjesto za stolom
Dalje je podsjetio na bitno: „Bog je rođenjem svoga Sina htio svijetu darovati osmijeh kao znak oslobođenja od ropstva grijeha. Anđeoska pjesma: 'Slava Bogu na visini' nadomjestila je krik Abelove krvi, prolivene radi ljubomore i sebičnosti te pokazala svijetu da se tek u iskrenu daru događa preporođenje stvorenja. Bog se u Isusu darovao nama, kako bi se mi po bližnjima mogli darovati Njemu. Zato i ovoga Božića svaki naš dar bližnjem u potrebi, bit će istinski odgovor na Božje darivanje nama“.
Ovom akcijom ljudi bi imali priliku „osloboditi jedno mjesto za blagdanskim stolom“ te novčanim prilogom u iznosu jednoga kolača pobrinuti se da se potrebitima u Mineru omogući doživjeti božićno veselje.
„Neka ovaj Božić bude doista proslavljen s Isusom slavljenikom, kojega ćemo skrivenog prepoznati po riječima svetog evanđelja: 'Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' (Mt 25,45)“, poručio je za kraj misionar Vrbić.
KT