Mala Bolivija na Pojišanu u Splitu


Misijsko ozračje preplavilo je svetište Gospe od Pojišana u Splitu 4. rujna kada je večernju sv. misu predvodio misionar fra Ivica Vrbić, OFM cap., iz misije Minero u nadbiskupiji Santa Cruz u Boliviji.

Foto: ssmi.hr

Foto: ssmi.hr

 

S njim su koncelebrirali upravitelj svetišta fra Žarko Lučić i fra Mato Puđa. Bio je to ujedno i vrlo dirljivi susret s vjernicima ove župe i ostalim prisutnim prijateljima misija.

Fra Žarko je naglasio kako ova župna zajednica posebno pomaže misije u Boliviji, Tanzaniji i na Haitiju. Naime, fra Ivica je došao u Hrvatsku na provincijski Kapitul svoje provincije, a dolaskom u Split želio je zahvaliti svojoj subraći kapucinima i vjernicima župe Pojišan koji mole za misije i misionare, te svojim donacijama pomažu siromahe i školovanje djece u kapucinskoj misiji u Boliviji.

Tijekom propovijedi fra Ivica je naglasio koliko treba misionarima duhovne snage za djelovanje u misijama te ispričao potresne situacije duhovne i materijalne koje oni susreću i doživljavaju.

Naglasio je kako je Bolivija u pravom smislu misijska zemlja jer domaća Crkva treba tek stati na „vlastite noge“. Svoje osobno iskustvo u susretu sa najtežim bolesnicima opisao je ovako: „Isuse to si ti, tebi pomažem. Moj je poziv od malena da želim biti misionar, ali što bih ja bez Božje i vaše pomoći? Neka vas Majka od Milosti i svi naši svetci i blaženici zagovaraju kod Gospodina te neka vam on bude hvala i zahvala“, kazao je kapucin.

Posebno je zahvalio Splitskoj provinciji sestara Služavki Malog Isusa, odnosno Društvu Prijatelja Malog Isusa – s pročelnicom s. Dolores Brkić, nazvavši s. Dolores veleposlanicom misija – koji marljivo, ustrajno pomažu njegovu misiju molitvom i donacijama. Zadivljen je gorljivošću svih PMI-a kad se organiziraju misijske izložbe. „Nastavite srcem pomagati najpotrebnijima i ja ću nastaviti moliti za sve vas“, poručio je fra Ivica.

Na kraju sv. mise ostao je među vjernicima koji su rado slušali, divili se, zahvaljivali Bogu i Gospi za ovaj posebni susret, objavljeno je na ssmi.hr.

J.P., KT