Misija među mentalno oboljelima i napuštenima


Udruga Saint Camille odgovorna je u za skrb i reintegraciju u društvo mentalno oboljelih koji su marginalizirani do te mjere da ih često članovi obitelji napuštaju vjerujući kako su opsjednuti.

Udrugu je osnovao Gregoire Ahongbonon iz Benina, a djeluje u Beninu, Togu, Burkini Faso i Obali Bjelokosti nastojeći vratiti dostojanstvo i slobodu onima koji su pogođeni mentalnim oboljenjima te podizati svijest o toj problematici kroz razne kampanje. U 25 godina postojanja ova afrička karitativna organizacija pomogla je oporavak 60 000 žena i muškaraca, a činila je to bez pomoći država ali uz potporu brojnih prijatelja ovog vrijednog projekta.

„Broj izliječenih pacijenata je izvanredan osobito ako imamo na umu da oni nisu hospitalizirani kao u psihijatrijskom odjelima“, kazao je za agenciju Fides talijanski zubar dr. Francesco Andaloro koji je nedavno došao u Benin kako bi bio dio projekta posvećenog siromašnima Osmijeh za Afriku.

Liječnik koji surađuje s članovima Družbe Misionari Afrike prenosi kako uz medicinsku njegu pacijenti živeći u malom selu imaju mnoštvo zajedničkih aktivnosti.

„Mnogi od njih vratili su se svojim obiteljima. U 2017. zabilježen je 3 771 novi slučaj i više od 68 000 konzultacija, a 4 430 pacijenata primljeno je u centre u Beninu. Od toga je 97% njih reintegrirano u obitelji dok je 1% reintegrirano u rehabilitacijske centre. Zapanjujuće je da su svi uposleni u centrima bivši pacijenti koji su željeli ostati i pomoći drugima“, posvjedočio je dr. Francesco.

Za njega je rad u tom okružju novo iskustvo koje nije baš lako, ali se s mnogo entuzijazma prevladavaju svi problemi kako bi se ispunila misija – pomoć mentalno oboljelima kojima je također potrebna stomatološku skrb.

„Jednog dana sam s fr. Filippom Drogom otišao u centar koji vode časne sestre u Ouidahu, starom kolonijalnom beninskom središtu. Tamo je trinaestero djece uzrasta od tri mjeseca do 14 godina. Napustili su ih roditelji ili su siročići. Tijekom jednog dana s njima posjetili smo svu djecu i osoblje te se pobrinuli za njih. Naš cilj nije samo stomatološki posao“, prenio je zubar dodavši kako je važno pomagati najsiromašnijima te u suradnji s misionarima organizirati zdravstvene kampanje i vršiti preventivne aktivnosti.

KT