Seoul

Misije s gluhima zahvaljujući videima znakovnog jezika


Za navještaj Božje riječi i kateheze gluhoj djeci i odraslima u Koreji koriste se novi medijski alati kao što su video zapisi znakovnog jezika, što je inicijativa „Korejskog katoličkog pastoralnog istraživačkog instituta“.

Ovaj institut proizveo je i distribuirao zajednicama, župama, udrugama i katoličkim školama verziju Katoličke video doktrine na znakovnom jeziku, snimljenih kateheza koje se koriste u pastoralu s gluhima diljem zemlje, javlja Agenzia Fides.

Korejski katolički pastoralni istraživački institut, koji djeluje pod pokroviteljstvom Biskupske konferencije Koreje, za ovaj je specifični posao angažirao Katoličku misiju za gluhe u Busanu, koju vodi o. Cho Jo-hee, da prevede i producira videozapise znakovnim jezikom. Nekoliko gluhih osoba i volontera sudjelovalo je u prevođenju na znakovni jezik, dovršavajući „gluhu verziju“ 47 epizoda Katoličke video doktrine, koja se već koristi kao pomoćni udžbenik za evangelizaciju i katehezu u svim biskupijama diljem zemlje.

Spotovi su opremljeni titlovima i grafikom, a rađeni su u suradnji s organizacijom Catholic Peace Broadcasting koja se bavila video snimanjem, grafičkim radovima, montažom i tehničkim nadzorom.

Biskupska konferencija Koreje željela je podržati rad na prevođenju znakovnog jezika kako bi se odgovorilo na sve one stvarnosti zajednice u kojima su gluhe osobe često marginalizirane, uglavnom zbog nedostatka odgovarajućih sredstava; cilj im je omogućiti slušanje Božje riječi i njezino promišljanje uz predstavljanje temeljnih sadržaja kršćanske vjere.

„Neke gluhe osobe, koje imaju poteškoća u komunikaciji, na kraju se udaljavaju čak i od sakramenata, a ovi videi su za njih znak pažnje i mogu pomoći da se osjećaju punopravnim članovima zajednice. Oni sami moraju shvatiti da su djeca Božja, koje on voli“, poručili su iz Instituta.

Katolička Crkva u Koreji također ima prvog gluhog svećenika u Aziji o. Mina Seoa Parka, koji je zaređen za svećenika u Seulu 2007. Nakon 14 godina predanosti u Seoulu, u pastoralnom radu i apostolatu s gluhima, o. Park je sada misionar u Landover Hillsu, u Marylandu (SAD), gdje nastavlja misiju naviještanja Evanđelja gluhima.

J.P., KT