Misijska nedjelja u Odžaku


Župa Svetog Ivana Krstitelja u Odžaku i ove je godine obilježila kako Misijsku nedjelju, tako i misijski tjedan.

Foto: Anto Kovačević

Foto: Anto Kovačević

Djeca su najprije u subotu, 16. listopada, imala vjeronauk, igraonicu i druženje na temu misija. Susret su vodile sestre franjevke Marijine misionarke, koje djeluju u župi već četvrt stoljeća. Potom su kroz tjedan dana djeca dolazila na večernje svete mise i sudjelovala u molitvi krunice zajedno s odraslima, s nakanom za misionare i misijske krajeve.

Dakako, najsvečanije je bilo na pučkoj svetoj misi u nedjelju 24. listopada kada se obilježavao Svjetski dan misija. Misu je predvodio župnik preč. Ilija Orkić uz sudjelovanje umirovljenog svećenika vlč. Pave Brajinovića. Djeca su bila u kostimima krajeva gdje djeluju hrvatski misionari. Također, i neke od majki su sudjelovale svojom odjećom u ovom šarenilu boja iz svega svijeta. Tijekom prinosa darova djeca su prinijela: vino, voće, cvijeće... Za vrijeme mise pjevalo se na hrvatskom, hebrejskom, swahili, engleskom, španjolskom i poljskom jeziku, pod ravnanjem s. Angnieszke.

Nakon euharistijskog slavlja, u dvorištu je nastavljeno druženje uz zajednički ručak. Članice zbora te članovi Udruge Život pripremili su razna jela „sa svih kontinenata“. Dobrovoljni prilozi skupljani tom prigodom bili su namijenjeni za misionara, bivšeg odžačkog župnog vikara, vlč. Gabrijela Jukića. Također, mnoge su župljanke donijele kolače, a novac od njihove prodaja je također išao za misije.

U akciju su se uključili i mnogi župljani kao i dobročinitelji.

Kako je istaknuo župnik, treba pohvaliti zauzetost redovnica i članova zbora za izvrsnu organizaciju i animaciju ostalih župljana. „Vjerujemo da će naš dar pomoći u nastajanju misijskog središta Adea u Ugandi, gdje djeluje vlč. Gabrijel“, poručio je vlč. Orkić.

I.O./ KT