Hercegovina

Misijska proslava blagdana Male Gospe u župama Ravno i Trebinja


Na poziv župnika župa Ravno i Trebinja, don Bernarda Marjanovića, u nedjelju 8. rujna, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, mons. Luka Tunjić, slavio je svete mise u ovim župnim zajednicama.

Foto: Ilustracija - župna crkva u Ravnom

Foto: Ilustracija - župna crkva u Ravnom

Sveta misa na Trebinji bila je u 9 sati, a ona u župi Ravno gdje se Mala Gospa slavi i kao patron župe i dan općine u 11 sati. Mons. Luka je, uz dogovor sa župnikom, ovaj blagdan i župnu svetkovinu obojio misijskim tonom u svojim propovijedima, kako i priliči ovoj misijskoj godini u kojoj se Crkva u BiH nalazi.

„Jasne statističke brojke o djelovanju Katoličke Crkve samo u Africi (vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, bolničke ustanove i dr.) čine nas ponosnim članovima iste. I mi smo, svatko na svoj način, dio toga dobrog i doista značajnog djela cijele Crkve. Kroz institucije i prigode tijekom svake crkvene godine koje se nižu svakih nekoliko mjeseci u našim župnim i drugim zajednicama, i danas smo u mogućnosti sudjelovati i nastaviti ovo djelo pomoći misijama i pogotovo našim hrvatskim misionarima u cijelome svijetu“, poručio je mons. Tunjić tom prigodom.

Iako su župe Trebinja i Ravno, vrlo bogate svojom poviješću, danas nažalost, kao i u drugim krajevima, sve više gube na broju župljana. No ipak, skoro svake nedjelje i blagdanima, u župnim crkvama okupi se veće mnoštvo domaćih i iseljenih, zajedno slaveći svete mise. Tako je bilo i na ovu svetkovinu, Malu Gospu, kad se okupilo više stotina vjernika, što domaćih, što iseljenih župljana te njihovih gostiju.

KT