Rama

Misionar fra Ilija Barišić u svojem zavičaju


U dvorani Kuće mira Franjevačkog samostana Rama Šćit upriličen je 23. rujna susret s hrvatskim misionarom u Kongu, Ramcem fra Ilijom Barišićem.

Foto: Rama-prozor.info

Foto: Rama-prozor.info

Susret je organiziralo mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda i Frame župe Rama Šćit. Program je započeo sv. misom koju je predvodio prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, uz suslavlje fra Ilije Barišića i još četvorice svećenika. Nakon mise u prepunoj dvorani kuće mira upriličena je projekcija filma Od Rame do Konga autora Ivice Barišića. U filmu je prikazan život i misionarski rad fra Ilije u Kongu, javlja Rama-prozor.info.

Susret s fra Ilijom svojim nastupom i pjesmom uveličale su Etno skupina Čuvarice i mlada glazbenica Lucija Šarčević. Po završetku programa upriličena je zakuska i druženje. Ovaj je susret bio prigoda da fra Ilijini zemljaci doznaju o njegovu djelovanju i poslanju.

Podsjetimo, fra Ilija Barišić je jedan od najstarijih i najiskusnijih misionara Crkve u Hrvata. Rođen je 12. lipnja 1942. u mjestu Grmići kod Prozora. U Franjevački red stupio je 1958. te je kao član Provincije Sv. Jeronima – Zadar studirao u Firenci gdje je i zaređen za svećenika 1969. Potom je dvije godine službovao u franjevačkom sjemeništu na Poljudu u Splitu, a zatim je 1972. otišao u DR Kongo, tadašnji Zair, gdje njegov misionarski staž traje i danas unatoč njegovim poznim godinama i teškim prilikama zemlje obilježene siromaštvom i višedesetljetnim sukobima. Trenutačno djeluje u misiji Ngengere.

Šireći Radosnu vijest na nesigurnom kongoaškom tlu osobito se istaknuo na planu odgoja redovničkog pomlatka i gradnje škola kako bi bolju budućnost omogućio tisućama Kongoanaca, a osim toga podigao je mnoge samostane, mostove i druge objekte koji služe narodu.

KT