Misionar upozorio na ozbiljnost stanja u Kamerunu


Misionar Fabio Mussi, član Papinskoga instituta za vanjske misije i koordinator Caritasa biskupije Yagoua na sjeveru Kameruna, upozorio je na prilike u zemlji u kojoj službuje.

Foto: Radio Vatikan

Foto: Radio Vatikan

Zbog Boko Harama, islamističke skupine koja djeluje uglavnom u Nigeriji, ali povremeno upada i u pogranična područja Kameruna, Nigera i Čada, od 2009. je 1 800 000 ljudi bilo prisiljeno napustiti svoj dom dok je 27 000 ubijenih, javlja Vaticannews.

Na krajnjem sjeveru Kameruna, u blizini jezera Čad, trenutačno se nalazi oko 20 000 Nigerijaca koji su pobjegli od nasilja Boko Harama. U posljednjem napadu koji se dogodio prošloga tjedna u Kamerunu ubijena su tri civila, izbjeglice iz pograničnog područja Nigerije. Misionar Fabio Mussi ističe da je krajem veljače na tom području bilo oko 40 000 izbjeglica, ali se dio njih vratio u Nigeriju nakon općih izbora održanih u veljači.

„Za izbjeglice koje su ostale u Kamerunu stanje je zabrinjavajuće, između ostalog, zbog nedostatka pitke vode. Naime, povećanjem broja stanovnika na tom području postojeći bunari pokazali su se nedostatnima. Djeci u dobi od šest do 24 mjeseca prijeti pothranjenost, a postoji također i opasnost od epidemije meningitisa“, prenio je misionar.

Uz pomoć Papinskoga instituta za vanjske misije u Milanu, biskupijski Caritas iz Yagoua prikuplja sredstva za bušenje novih bunara i pomaže pothranjenoj djeci. „Djeca, žene i starije osobe čine više od 70% izbjeglica jer Boko Haram ne dopušta muškarcima da bježe preko granice. Pokušavaju ih unovačiti i, ako u tome ne uspiju, ubiju ih“, kazao je misionar.

Ozbiljnosti stanja u Kamerunu osim izbjeglica iz Nigerije i interno raseljenih osoba koje bježe pred nasiljem Boko Harama doprinose i sukobi između vojske i separatističkih skupina na engleskom govornom području zemlje, koji su, prema podacima Ujedinjenih naroda, natjerali u bijeg oko 437 000 ljudi. To je stanje opće hitnosti na koje misionar Fabio upozorava kako se ne bi propustilo osigurati minimum normalnih životnih uvjeta stanovništvu koje je posljednjih godina proživjelo istinske tragedije.

KT