Malavi

Misionari Montforta otvorili multimedijalni centar


Misionari Montforta otvorili su novi multimedijalni centar 10. studenog u Malaviju. Ovaj će pothvat pomoći evangelizaciji preko različitih medija te tako ojačati prisutnost Katoličke Crkve u toj zemlji.

„Misionari Montforta djeluju u Malaviju od 1910. Do sada su izgradili škole, bolnice i centre kako bi smanjili siromaštvo malavijskog naroda. Među raznim projektima je i press centar u Balaki, gradu na pola puta između prijestolnice Lilongwea i Blantyrea, glavnog središta na jugu. Tijekom diktature, tiskani su samo vjerski letci“, pojasnio je o. Piergiorgio Gamba dodavši kako je 1992. tiskano biskupijsko pismo Živjeti našu vjeru, što je bila prva cigla u procesu vraćanja demokracije.

Tada su misionari Montforta odlučili učvrstiti svoju prisutnost u sektoru komunikacija. U Balaki je rođen magazin Lamp koji je danas došao do 128. broja, a pokrenuti su i drugi listovi, poput časopisa za mlade Together koji je izbrojao 80 izdanja i vjerske novine Mkwaso koja je izašla 200 puta.

Ideja o pokretanju TV postaje postojala je i ranije, ali ju je bilo moguće realizirati tek 1997. Luntha TV isprva je emitirala dva sata vjerskog programa, a programska shema brzo je narasla do raznih sadržaja – vijesti, religijskih emisija i prijenosa značajnih događaja dok suradnja s američkom kućom WTN omogućava praćenje velikih vijesti, poput Papinih putovanja…   

O. Piergiorgio ističe kako su Montfortanci otvaranjem Lilongwe centra zaokružili svoju multimedijalnu mrežu. Dodao je kako centar u Balaki nastavlja djelovati, a sadržaji i programi bit će proizvedeni u glavnom gradu. Montfortanci, naglasio je, žele pratiti malavijski narod na njihovu putovanju izgradnje zemlje i bolje budućnosti.

L. P.