Sarajevo

Misionarka s. Bogdana Markić posjetila Misijsku središnjicu


U utorak 27. listopada misionarka u Ugandi s. Bogdana Markić, posjetila je Misijsku središnjicu u Sarajevu.

Primili su je ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić i misijska suradnica u s. Davorka Šarić.

S. Bogdana, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi, u misijama je već 15 godina. Od toga je dvije i pol godine bila u Barari, gradu koji je i biskupijsko sjedište, a ostalih dvanaest i pol je u misiji/ župi Rushooka.

U redovničkoj zajednici u kojoj živi i djeluje ima 11 sestara i četiri postulantice za koje je odgovorna s. Marta Čović. S. Bogdana je predstojnica svoje redovničke zajednice i radi u domu zdravlja koji vode sestre. Izravno je zadužena za liječenje osoba oboljelih od AIDS-a, kojih u njihovu domu zdravlja ima registriranih blizu 2 000. Također je zadužena za nabavku lijekova, medicinskog materijala i opreme. Iznenađuje činjenica da je redovito radno vrijeme do šest sati poslije podne. Kaže da se budno prati nabavka i potrošnja svakog lijeka te kako je kompletan rad doma zdravlja pod američkim monitoringom. Neuobičajeno je i saznanje da njihov dom zdravlja ima tjedne kontrole rada i administracije. Skromno je, kakva je i sama, otkrila kako je njihova zdravstvena ustanova svrstana među bolje uređene takve ustanove ali ne po opremi nego po rezultatima.

U sklopu postojećeg doma zdravlja 13. listopada otvoreno je i porodilište što će olakšati život, ne samo ženama u tom kraju, nego cijeloj zajednici.

Prije odlaska u misije s. Bogdana je završila višu medicinsku školu u Sarajevu što ju je osposobilo za rad i službe koje u medicinskoj struci obavlja s velikom požrtvovnošću i ljubavlju. Sestra posebno plijeni svojim umijećem skrivanja svoga medicinskog znanja i profesionalnim odnosom prema zaraženima i bolesnima. Blagost, poniznost i jednostavnost riječi su koje ju možda najbolje opisuju te privrženost bolesnima u kojima prepoznaje Krista patnika zbog kojega je u misijama. Prepoznati Isusa u bolesnima, kojih je sve više, je njezin navještaj Radosne vijesti i njezino redovničko svjedočanstvo.

Ohrabruju još dvije stvari koje je naglasila. Prvo što je vlada Ugande pravovremeno reagirala na širenje koronavirusa i time spriječila njegovo brzo širenje, a drugo što se u tih 15 godina, otkako je u misijama, vidno osjeti razvoj i napredak Ugande u svakom pogledu.

Misionari inače zrače vjerom i optimizmom, a svaka riječ s. Bogdane je ohrabrenje za sugovornika te nada da današnji svijet, kako god ga doživljavali, ima svoje majke Terezije koje su na strani odbačenih i potrebitih, koje siju sjeme dobra nasuprot beznađa i zla koje na prvi pogled vlada svijetom.

Misijskoj središnjici darovala je figurice jaslica izrađenih od drveta, PMD-i BiH obećao joj je i dalje ju pratiti u njezinu nesebičnom misijskom radu.

Misionari su nešto najljepše što Crkva ima. Oni čine njezino lice svetijim, a svima su poruka da je Krist za sve ljude krv svoju prolio i da želi spasenje svakoga čovjeka.

PMD BiH/ J.P., KT