Misionarka s. Marta Čović posjetila Misijsku središnjicu


U utorak 17. svibnja s. Marta Čović, KBLJ, misionarka u Ugandi posjetila je Misijsku središnjicu u Sarajevu.

Primili su ju mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH i s. Davorka Šarić, djelatnica u Misijskoj središnjici.

U srdačnom i prijateljskom ozračju s. Marta je govorila o teškim posljedicama dvogodišnje pandemije u Ugandi koje su najviše pogodile djecu i obitelji. Naime, rad škola je uglavnom bio obustavljen i bilo je otežano raditi zbog mjera koje su vlasti uvele. Nažalost, u mnogim segmentima, ionako težak život postao je još teži.

Sa s. Martom u zajednici je i s. Bogdana Markić. Obje su vezane uz dispanzer i novo rodilište koje su pokrenule. Uz to misionarka Čović odgovorna je za odgoj mladih duhovnih zvanja i novih sestara Kćeri Božje Ljubavi koje su u međuvremenu otvorile još jednu novu zajednicu na sjeveru Ugande koju vodi treća njihova susestra u Ugandi s. Vedrana Ljubić.

Uz odgoj s. Marta je bila i ekonoma zajednice te voditeljica škole za šivanje. O svakoj toj služi govori s jednakim poštovanjem i ljubavlju. Posebno ističe važnost odgoja duhovnih zvanja. Da bi se tome pristupilo ozbiljno i odgovorno treba se dobro poznavati povijest, duhovnost, mentalitet, kultura, običaji… afričkog čovjeka. Riječ je o susretu dviju civilizacija iz kojih treba izvući ono najkorisnije, s tim da se sve mora prožeti duhom evanđelja. „Te ogromne razlike na najbolji način ujedinjuje Isus Krist čije smo mi navjestiteljice i ponizne službenice“, kazala je s. Marta.

Spomenula je i brzu promjenu života koja se osjeti na svakom koraku. „Europske vrijednosti i način života sve je prisutniji i, na neki način, san tih ljudi. Postoji realna opasnost od europeizacije Afrike odnosno da se europske ili zapadne vrijednosti jednostavno nakaleme na afričke ljude. Tu je opasnost da afrički čovjek izgubi svoj identitet što bi urodilo nekakvom mješavinom čija bi budućnost bila neizvjesna. Stoga mi misionari pristupamo vrlo oprezno s punim poštovanjem prema svemu što je njima važno i sveto. Poniznim služenjem i ljubavlju najbolje propovijedamo i širimo Radosnu vijest Isusa Krista. Poput Sv. Pavla sijemo, a Bog daje da raste“, ispričala je misionarka koja nas je svojim svjedočenjem barem nakratko preselila u dragu joj Ugandu koja je i nama postala bliža i draža.

PMD BiH/ J.P., KT