Sarajevo

Misionarke s. Ivka Lučić i s. Franciska Ivanović posjetile Misijsku središnjicu


S. Ivka Lučić i s. Franciska Ivanović, misionarke u Ugandi 27. studenoga posjetile su Misijsku središnjicu u Sarajevu.

Nakon dvije godine provedene u misiji Rushoka – nadbiskupija Mbarara u Ugandi, prvi put su misionarke – sestre franjevke došle u rodni kraj, u svoju redovničku zajednicu te među prijatelje i rodbinu po cijeloj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U Misijskoj središnjici u Sarajevu dočekao ih je ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mons. Luka Tunjić i misijska suradnica s. Davorka Šarić. U srdačnom razgovoru misionarke su se prisjetile primanja misijskog križa, svojega odlaska u misije, nadanja ali i strepnji. Koliko god su strepnje bile opravdane i očekivane izgubile su se u moru obveza koje imaju u svojoj novoj zajednici i  misiji u koju su došle.

S oduševljenjem su pričale o radu u vrtu, kako bi priskrbile hranu za sebe i potrebite ali i svojem pastoralnom djelovanju koje se sastoji od rada s djecom, katehezama za mlade, obilaska starih i nemoćnih, rada u vrtiću, organiziranja određenih tečajeva za djevojke koje pokušavaju što bolje osposobiti za život i eventualno zaposlenje.

Svjesne su da su došle u sasvim drugačiji svijet i mentalitet od europskoga. Nije im to smetnja nego motiv još bolje upoznati povijest, kulturu, običaje i jezik naroda kojem su došle posvjedočiti ljubav Krista raspetoga i uskrsloga koji hoće da se svi ljudi spase. Svaki dan nauče nešto novo što ih još više približava ljudima čija zahvalnost nadmašuje njihove potrebe.

Kako su rekle, o tomu – je jesu li se navikle, kažu da ni ne razmišljaju nego se svakodnevno navikavaju. Većina stvari je drugačija nego kod nas ali da ih povezuje ono što je za svakoga čovjeka najvažnije a to svijest da smo svi stvoreni od praha zemaljskoga, da nam je svima isti Stvoritelj koji nas ljubi i koji očekuje da tu ljubav darujemo jedni drugima. Ta svijest im pomaže u brisanju razlika i približava u navještaju Radosne vijesti.

Nezaobilazna tema je koronavirus i njihova daljnja misijska djelatnost. Sestre su za kratko vremena snimile situaciju, potrebe toga kraja i kažu da je omogućavanje školovanja tamšnjoj djeci prioritet. Mnoga, zbog daljine škole i materijalnih mogućnosti, ne idu u školu ili ju prekinu nakon određenog vremena. Sa svoje strane imaju dobru volju, otvoreno srce, promatraju na koji način će biti najkorisnije pa će u dogovoru s mjesnim biskupom i vlastima nastaviti izgrađivati vlastitu karizmu.

Iz PMD-a BiH obećali su ih i dalje podržavati u njihovim projektima i misijskom radu. Njihova zajednica rado piše za Radosnu vijest, druge tiskovine i medije. Zamolili su ih da tako nastave i bilježe svoje misijsko djelovanje jer će to danas-sutra obogatiti misijsku literaturu i prisutnost naše mjesne Crkve u misijama. Inače s. Ivka i s. Franciska pripadaju Školskim sestrama franjevkama Krista Kralja Bosansko-Hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Dodajmo kako nažalost, zbog pandemije koronavirusa, godišnji susret misionara nije održan ali je ipak do sada devet misionara posjetilo sarajevsku Misijsku središnjicu.

J.P., KT