Uganda

Misionarke u Ugandi zalažu se za opismenjavanje djece i odraslih


U svibnju su Školske sestre franjevke koje djeluju u Ugandi kao misionarke započele program edukacije za djecu i odrasle koji nemaju temeljno znanje čitanja, pisanja i brojanja.

U tom njihovu programu sudjeluje sedam učitelja za sedam grupa u tri sela koji će kroz pet do šest mjeseci poučavati djecu i odrasle osnovnom znanju pismenosti. Učiteljima je to bio izazov i novi pristup poučavanju, a djeci i odraslima radost stjecanja znanja. Osobita radost im je naučiti napisati vlastito ime kako bi se mogli potpisati kada bude potrebno.

U program je uključeno oko 100 djece i 70 odraslih. Negdje su za učionice korištene crkve, a negdje su sestre unajmile neki drugi prostor. Zbog velikog broja djece formirane su četiri grupe. Neko vrijeme nisu imale dovoljno klupa, pa su neka djeca učila na podu. Stoga su u međuvremenu kupile još klupa; djeci darovale bilježnice i olovke kako bi ih motivirale i potaknule roditelje da ih uključe u program.

Nakon tri mjeseca učitelji uočavaju dobar napredak svojih polaznika i tome se raduju. Poteškoća je bilo na početku, ali sada je sve lakše, Bogu hvala.

Želja misionarki je po završetku prvog dijela edukacije nastaviti s programom i u drugim selima, kako bi dale priliku onima koji je nisu imali da nauče pisati i čitati.

Kako bi u tomu uspjele preporučuju se dobroti dobročinitelja za molitvenu i novčanu podršku. „Potrebna su nam sredstva kako bismo mogle plaćati učitelje i nabavljati materijale za educiranje. Ukoliko želite darovati novac za ovu nakanu molimo neka bude s naznakom 'za nepismene'. Od srca hvala za duhovnu i materijalnu potporu našeg misionarskog rada. Sve ovo što je ostvareno do sada u ovom programu, plod je vašeg dara. Znanje je nešto što ostaje za cijeli život! Bog neka vas za sve dobro nagradi i blagoslovi“, poručile su sestre iz Ugande, objavljeno je na ssf.hr.

J.P., KT