Niger

Molitva za otetog fr. Luigija


Još uvijek nema novih vijesti o fr. Luigiju Gigiju Maccalliju koji je 17. rujna 2018. otet iz njegove misije u župi Bomoanga u Nigeru.

Fr. Luigi otet je u noći između 17. i 18. rujna 2018. i otada mu se gubi trag.

Fr. Luigi otet je u noći između 17. i 18. rujna 2018. i otada mu se gubi trag.

No, unatoč nedostatku informacija ne prestaju solidarnost i molitva za tog talijanskog misionara, člana Družbe Misionari Afrike. Svjedoči to, između ostalih, i njegov subrat fr. Matteo Revelli, župnik u mjestu Fès, koji se prisjetio jednog susreta s otetim svećenikom.

„Tada mi je darovao malo raspelo od isprepletenih čavala, a umjetnik koji potpisuje to djelo je njegov otac Giovanni. Proveo je zimske noći radeći na tim skromnim umjetničkim djelima koja su dostavljena u Afriku, čak i meni. Izvadio sam to raspelo iz ormara i stavio ga na oltar kapelice gdje često molim, nekad i s učenicima, misleći na Gigija. Svi mi molimo i nadamo se da ćemo ga uskoro moći zagrliti“, kazao je fr. Mateo za agenciju Fides.

Nedavno je i fr. Vito Girotto iz Družbe Misionari Afrike prenio je medijima prilike u misijama na teritoriju Biskupije Niamey u Nigeru gdje misionari djeluju u neizvjesnim okolnostima. Kazao je kako misionari u tom području na granici s Burkinom Faso žive u klimi nesigurnosti. Pred Božić mediji su izvijestili kako je zatvorena misija u kojoj je fr. Luigi djelovao više od 11 godina, a misionari i redovnice morali su otići iz Bomoange u glavni grad Niamey, dok su preostali kršćani ostali u očaju.

Fr. Antonio rekao je kako mora biti na velikom oprezu tijekom svojih dužnosti. „Nakon otmice o. Maccallija i napada u studenom u gradu Makalondi idem s jednog mjesta na drugo uvijek praćen naoružanom policijskom pratnjom. Moram ići te se na kraju dana vratiti u Niamey. U subotu prije Bogojavljenja bila je planirana proslava 15. godišnjice misije u Makalondiju, ali je pastoralno vijeće odlučilo odgoditi to slavlje koje može biti održano, kako je rečeno, samo nakon puštanja našeg subrata. Obitelj ne može slaviti kada je njezin bitan član spriječen  sudjelovati“, prenio je fr. Vito koji je sa subraćom nastavio vršiti svoje zadaće.

Podsjetimo, fr. Maccalli, odmila među vjernicima i subraćom zvan fr. Gigi, došao je u Afriku iz talijanske Biskupije Crema. Nekoliko je godina misijski služio u Obali Bjelokosti, a potom u Nigeru, u župi Bomoanga u sklopu Biskupije Niamey. U svojem je djelovanju spajao evangelizaciju i pomoć ljudima kroz škole, ambulante i obuku mladih poljoprivrednika. Otet je iz svoje misije u noći između 17. i 18. rujna 2018. i otada mu se gubi trag.

KT