Nikada nismo presiromašni da bismo pomogli


Ciklon Idai u Africi je usmrtio stotine ljudi i pričinio nesagledive štete. U toj teškoj situaciji Crkva u Africi nastoji pomoći unesrećenima.

Foto: Vatican Media

Foto: Vatican Media

„Crkva u Africi nije šutjela. Uz veliku volju i duhovnu potporu, mnoge biskupije u Africi angažirale su posebnog prikupljača sredstava za osiguravanje praktične pomoći pogođenima ciklonom Idai“, rekao je za Fides fr. Donald Zagore, svećenik Družbe Misionari Afrike u Togu.

Situacija u Mozambiku, Malaviju i Zimbabveu i dalje je kritična nakon prolaska ciklona. Broj mrtvih i ozlijeđenih i dalje raste, nedostaje vode, kuće i druge građevine su uništene, putovi su blokirani, a mnoga su područja odsječena od svijeta. Vlada veliki rizik od epidemija, a već su registrirani slučajevi kolere u Beiri u Mozambiku.

„Solidarno djelovanje je aktivnost koja reflektira osnovni identitet Crkve u Africi, koja želi biti Božja obitelj. Obitelj u solidarnosti s njezinom trpećom braćom i sestrama daje svjedočanstvo vjere i milosrđa osobito u ovom razdoblju korizme, intenzivnog vremena milosrđa i bratstva“, kazao je misionar.  

Prema njegovim riječima, solidarnost je oduvijek u duhu afričkog čovjeka. „Ona prelazi sve kulturalne, etničke i plemenske razlike i pomaže se svakomu tko pokuca na vrata našeg dobročinstva“, rekao je afrički svećenik naglasivši kako je prioritet svih u Africi solidarizirati se s trpećima u Mozambiku, Zimbabveu i Malaviju.

„Kada katastrofe pogode Afriku, oči su uglavnom uprte u europsku pomoć, ali danas mi moramo nastojati stvoriti mentalitet žurne reakcije i mobilizacije na našem kontinentu. Afrikanci moraju biti prvi sposobni pružiti oslonac njihovim braći i sestrama, prije svih drugih. Nikada nismo presiromašni da bismo pomogli“, poručio je fr. David.   

L. P.