Novi generalni tajnik Papinske misijske unije


Franjevac konventualac iz Vijetnama Dinh Anh Nhue Nguyen novi je generalni tajnik Papinske misijske unije te ravnatelj Međunarodnog animacijskog misijskog centra (CIAM) i Agencije Fides.

Novu službu pri Papinskim misijskim djelima s petogodišnjim mandatom, koji je započeo 1. svibnja, dodijelio mu je prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kard. Luis Antonio Tagle.

Zahvalnost
Fra Dinh je na tom mjestu naslijedio Talijana o. Fabrizija Meronija koji je završio svoj mandat 30. studenoga 2020., ali je dužnost obnašao do kraja ožujka 2021.

U poruci nacionalnim ravnateljima PMD-a o. Meroni je zahvalivši na petogodišnjem razdoblju međusobne suradnje, izrazio nadu da bi osoba iz Azije, Afrike ili Oceanije mogla doći do vodstva PMU-a kao znak univerzalnosti misije Crkve.

Novi generalni tajnik PMU-a kazao je za Agenciju Fides kako želi izraziti duboku zahvalnost Svetom Ocu – vodiču i nadahnuću za poslanje Crkve u ovom teškom vremenu. „Također, iskreno zahvaljujem prefektu Kongregacije za evangelizaciju naroda kard. Luisu Antoniju Gokimu Tagleu i pomoćnom tajniku nadbiskupu Giampieru Dal Tosu – predsjedniku Papinskih misijskih djela (PMS/ PMD), za njihovo povjerenje i moje imenovanje. Hvala mom predšasniku o. Fabriziju Meroniju za posao koji je obavljao s mudrošću i posvećenošću. Posebno zahvaljujem generalnim tajnicima Papinskih misijskih djela: o. Tadeuszu Nowaku, s. Roberti Tremarelli, o. Guyu Bognonu, kao i nacionalnim ravnateljima PMD-a za dobrohotnu i očinsku dobrodošlicu. Nastojat ću dati najbolje od sebe da provedem naše zajedničko misionarsko djelovanje sveopće i mjesne Crkve, uvijek s entuzijazmom, kreativnošću, u duhu zajedništva i suradnje sa svima. Neka nam Gospodin po zagovoru Marije Bezgrješne, majke Kristove i njegovih učenika, Sv. Josipa i blaženih utemeljitelja misijskih djela pomogne i uvijek nam da svoga Duha Svetoga u povjerenom nam poslanju“, poručio je fra Dinh.

Bogat životopis
Ovaj franjevac konventualac rođen je 1970. u Qui Nhonu u Vijetnamu, te je član Varšavske provincije. Profesor je egzegeze i biblijske teologije na Papinskom teološkom fakultetu Sv. Bonaventure, poznatom kao Seraphicum, te je gostujući profesor na papinskim sveučilištima Urbaniana i Gregoriana. Počasni je znanstveni suradnik Božanskog sveučilišta – Katoličkog teološkog fakulteta u Melbourneu gdje je predavao od 2006. do 2011. Ima magisterij iz inženjeringa s Državnog tehničkog sveučilišta u Tuli (1994., Rusija).

Nakon ulaska u formaciju Reda manje braće konventualaca te stjecanja bakalaureata iz teologije na Papinskom teološkom fakultetu Sv. Bonaventure 2001. – iste je godine položio svečane zavjete. Licencijat iz biblijske teologije postigao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana 2003. kada je i zaređen za svećenika u Rimu. Doktorirao je biblijsku teologiju 2006. na Gregoriani.

Bio je dekan Seraphicuma od 2016. do 2021. i vicedekan istog fakulteta od 2013. do 2016. Papa Franjo imenovao ga je članom AVEPRO-a (Agencije Svete Stolice za evaluaciju i promociju kvalitete na ekleziološkim sveučilištima i fakultetima) na petogodišnji mandat od 2018. do 2023.

Ravnatelj je i osnivač FIATS-a – Franjevačkog instituta za azijske teološke studije, koji je osnovan 2015. na Seraphicumu, te je autor brojnih knjiga i znanstvenih članaka, a tečno govori sedam jezika.

J.P., KT