Pomoći djeci da pokažu veliko srce za misije


Kako se bliži se još jedno došašće i Dan Djela Sv. Djetinjstva, koji se slavi na svetkovinu Bogojavljenja, nacionalni misijski uredi Papinskih misijskih djela (PMD) u BiH i Hrvatskoj pripremili su prigodne promidžbene materijale.

PMD je i ove godine priredio prigodne knjižicu, plakat, adventski kalendar i kartu Salamonskih Otoka. „Svake godine odaberemo jednu misijsku zemlju koju želimo predstaviti i malo bolje upoznati. Ove godine to su Salamonski Otoci. U tome će vam pomoći karta, 15 točaka o Salomonskim Otocima i knjižica. Adventski kalendar je vodič kroz došašće i pomaže svima nama, a posebno djeci, odgajati svoju savjest i vjernički se pripravljati za Božić. Knjižica je puna zanimljivih sadržaja za rad s djecom koji će također pripomoći u širenju misijske svijesti i odgoju savjesti“, istaknuo je u poruci prijateljima misija, župama i vjeroučiteljima u BiH mons. Luka Tunjić. Nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH.

Pastoralnim djelatnicima i vjeroučiteljima preporučio je da iskoriste ove materijale čime će, i na ovaj način, došašću dati pravo značenje. Prema njegovim riječima, radost Božića će se potpunije doživjeti ako se djecu potakne da, uz uobičajenu pripravu za Božić, mole za svoje vršnjake u misijama i prikupljaju materijalna sredstva koja će im pomoći razvijati se i živjeti u dostojansvenijim uvjetima.

„Kroz povijest djeca su učinila prava čuda svojom molitvom i konkretnom pomoći. Jedan od načina prikupljanja pomoći su misijske kasice koje su mogu podijeliti djeci na početku došašća i preuzeti na svetkovinu Bogojavljenja. Djeca su se pokazala kao veliki potencijal preko kojih je Gospodin učinio velika djela. Omogućite i vi djeci da se uključe u apostolski molitveni lanac i da pokažu svoje veliko dječje misionarsko srce. Misijske kasice još nije kasno naručiti u Misijskoj središnjici i podijeliti djeci. Mogu se u tu akciju uključiti i cijele obitelji. 'Milosrđe je srce evanđelja', poručuje nam papa Franjo“, podsjetio je mons. Luka.

Istaknuo je kako je Misijska godina, koju su proglasili naši biskupi kao pripravu za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019., prava prigoda oživjeti misijsku svijest kod svih nas. Apostolsko pismo pape Benedikta XV. Maximum Illud dalo je, prema njegovim riječima, novo značenje misijama u cijeloj Crkvi, a slaveći njegovu 100. obljetnicu, očekuje se također novi zaokret prema misijama u Crkvi koja je po svojoj naravi misijska.

„Naših 80-ak misionara daju izravno misijski pečat kojim su brojni misionari, misionarke i laici opečaćeni i svojom mučeničkom krvlju čine svetijim lice Crkve. Zalaganjem za misije i mi sudjelujemo u stvaranju takvog lica Crkve koje će privući one koji još nisu čuli za Isusa Krista a pomoći će i onima u našoj blizini koji su se udaljili od Krista i Crkve. Već sad vam zahvaljujem na suradnji, želim uspješnu adventsku pripravu i srdačno pozdravljam“, istaknuo je u poruci nacionalni ravnatelj PMD-a BiH.

KT