Pomognite učenicima i projektima "Centra Otac Vjeko" u Ruandi


Fra Ivica Perić, ravnatelj „Centra Otac Vjeko“, javio se iz svoje misije s mnoštvom novosti vezanih za rad u školskim ustanovama u Kivumuu u Ruandi.

Prema njegovim riječima, u njegovoj se misiji radi punom parom – puno se toga izgradilo, puno se toga novoga gradi. „Kao što već znate, u okviru Centra Otac Vjeko trenutačno imamo vrtić s tri grupe, osnovnu školu te dvije srednje škole. Zahvaljujući vašim donacijama, uz srednju Tehničku školu, koju smo izgradili i opremili tako da je postala uzor među srednjim školama u Ruandi, napravili smo još puno toga. Tu su nova školska kuhinja i blagovaonica u kojoj odjednom može jesti 650 učenika, izgradili smo veliki svinjac i kupili svinje kako bi naša djeca ponekad mogla pojesti i mesni obrok“, istaknuo je fra Ivica u pismu objavljenom na mrežnoj stranici Franjevačke provincije Bosna Srebrena.

Među završenim projektima je i izgradnja i opremanje učeničkog doma za djevojke, kapaciteta 240 ležajeva, a trenutačno je u izgradnji isti toliki dom za momke. „Tu su smješteni naši učenici koji nisu iz Kivumua, a nemaju mogućnost putovati u školu. Dom je smješten tik uz školu. U njemu imaju na raspolaganju kupaonicu i spavaonice. Obroci im se poslužuju u školskoj blagovaoni, a škola im je otvorena i na raspolaganju sve do 21.00. Kada nastava završi u 17.00, korisnici doma mogu koristiti učionice za učenje, za svoje aktivnosti poput pjevanja ili glume, na raspolaganju im je i velika školska knjižnica“, naveo je misionar.

Polaznici vrtića imaju svoj program od 08.00 do 12.00, a u 10.00 dobivaju doručak – toplu kašu. „Oni učenici koji nam dolaze samo na nastavu u školi imaju pravo na jedan topli obrok – ručak, a oni koji su smješteni u domu imaju tri obroka dnevno. Tako svaki dan kuhamo oko 1 500 obroka. Svaki dan! Osigurana im je i pitka voda. Uz školu smo izgradili i veliko košarkaško igralište kako bi se djeca mogla rekreirati nakon nastave. Nakon što izgradimo i opremimo dom za momke, želja nam je pokušati iznaći sredstva za školsku sportsku dvoranu“, rekao je fra Ivica.

Pojasnio je kako bi to bila tek druga sportska dvorana u cijeloj Ruandi – trenutačno postoji samo jedna i to u glavnom gradu Kigaliju. „Ako imate dobre preporuke i kontakte s ljudima koji bi nam mogli biti od pomoći, bio bih vam itekako zahvalan. Također, želim vas izvijestiti kako smo prošle godine pokrenuli i projekt Prijatelj Centra Otac Vjeko. U projektu mogu sudjelovati svi koji uplate minimalnu godišnju donaciju od 750 kuna, 100 eura ili 200 KM. Uplatitelj bi tom donacijom pokrio dio troškova obrazovanja i svakodnevni topli obrok jednog od učenika Centra Otac Vjeko te tako simbolično postao Prijatelj Centra. Prijateljima Centra tri puta godišnje šaljem pisma s novostima, a uz moje pismo stiže im i pismo naših učenika koji opisuju kako im je u školi“, pojasnio je ravnatelj Centra.

Prema njegovim riječima, važno je znati da Prijatelji Centra Otac Vjeko mogu pomagati i mjesečnim uplatama, uplata ne mora biti za cijelu godinu odjednom, a uplatitelji sami biraju dinamiku uplate tijekom godine. „Nemate višegodišnju obvezu plaćanja. Svake godine odlučujete ponovo želite li i dalje biti Prijatelji Centra. Prijatelj Centra Otac Vjeko možete postati bilo kada u godini i možete živjeti bilo gdje u svijetu! Pisma se šalju svaka četiri mjeseca i kada god da postanete Prijatelj Centra, svakako ćete u sljedećih godinu dana dobiti pisma. Zainteresirani se mogu javiti na e-mail srce.za.afriku@gmail.com. Hvala vam u ime naše djece! Mir i dobro“, poručio je na kraju pisma fra Ivica Perić.

KT