Ponovno otvaranje crkava u Africi – nada središta misija


U poruci koju je fr. Donald Zagore, teolog Društva afričkih misija s Obale Bjelokosti poslao agenciji „Fides“, naglasio je kako je virus COVID-19 zasigurno još uvijek prisutan, ali kršćansko vjerovanje, motivirano trenutnom stvarnošću, da će unatoč svoj muci biti poražen, ostaje živo.

„Stvarnost zatvorenih crkava zavila je mnoge afričke kršćane u tužno i bolno iskustvo zapečaćenog groba – simbola očaja i neuspjeha. No, crkvena vrata postupno se otvaraju i, unatoč još uvijek aktivnoj prisutnosti virusa, kršćani žive u neizmjernoj radosti otvorenog groba u znaku uskrsnuća i pobjede. Za kršćane zlo, bez obzira na njegovu virulentnost, nikada neće imati posljednju riječ“, poručio je fr. Zagore, citirajući Otkrivenje (21,5) „Evo, činim sve novo! I doda: 'Napiši: Ove su riječi vjerne i istinite'“. On također apelira da se ne potone u ravnodušnost i neodgovornost.

Imajući na umu ovakve koncepte, ovaj svećenik poziva i na inzistiranje poštivanja preventivnih mjera uspostavljenih protiv koronavirusa u crkvama kao temeljnog i vitalnog imperativa: „Bog daje pobjedu, ali ljudsko djelovanje i odgovornost su potrebni. Kako je govorio Sv. Augustin: Bog nas je stvorio bez nas, ali nas ne može spasiti bez nas“.

„Uskrsnuće ne uništava potpuno zlo, ali oslobađa svjetlost nade koja probija oblake tjeskobe kako bi se otvorilo novo doba. Uskrsnućem više nismo prisiljeni da budemo zarobljeni u kobnoj sudbini koja samo potvrđuje apsurdnost sadašnjeg trenutka“, zaključio je svećenik.

J.P., KT