Tomislavgrad

Predstavljena monografija “Misionari u Africi” fra Roberta Jolića


U dvorani franjevačkog samostana u Tomislavgradu u utorak, 6. srpnja u sklopu manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ - koju zajednički organiziraju Općina Tomislavgrad, Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad - predstavljena je monografija „Misionari u Africi“.

Ivan Baković, Slobodan Prosperov Novak, fra Robert Jolić i Fra Filip Sučić / Foto: tomislavcity.com/Zora Stanić (sve fotografije)

Ivan Baković, Slobodan Prosperov Novak, fra Robert Jolić i Fra Filip Sučić / Foto: tomislavcity.com/Zora Stanić (sve fotografije)

Uz monografiju fra Roberta, predstavljena je i knjiga Duvno u hrvatskoj književnosti, urednika Slobodana Prosperova Novaka. Autore, predstavljače i publiku uvodno je pozdravio gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić naglasivši da je riječ o dvjema važnim knjigama koje su objavljene na ponos svih Duvnjaka.

Podsjetio je da su trebale biti predstavljene prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa to tada nije učinjeno.

O knjizi Duvnjaci u književnosti govorio je Ivan Baković, te naglasio da prof. Slobodan Prosperov Novak promatra hrvatsku književnost kao integralan pojam.
“Ovom knjigom prof. Prosperov Novak ispravlja dio te nepravde i u hrvatsku književnost vraća zanemarene dijelove hrvatstva tamo gdje im je mjesto i pokazuje ih slijepoj matici skoro kao otkriće”, kazao je među ostalim Baković.

Fra Robertova knjiga Misionari u Africi tiskana je prošle godine u nakladi Hercegovačke franjevačke provincije i govori o našoj hrabroj sedmorici misionara iz Hercegovine koji su djelovali u dalekoj Africi, točnije o franjevcima u DR Kongo: fra Blagi Brkiću, fra Anti Ivankoviću, fra Anti Kutleši, fra Filipu Sučiću, fra Peri Čuiću, fra Stojanu Zrni i dr. fra Jozi Vasilju.

Posjetitelji su se obradovali i susretu s fra Filipom Sučićem. Za govornicom je istaknuo četiri bitna zadatka za svakoga kršćanina: misliti na misije, biti osobno misionar u mjestu gdje se živi i radi, moliti za misije i misionare i pomagati svojim darovima misije i misionare kako bi mogli doći do onih kojima treba navijestiti evanđelje.

“Pedesetogodišnji rad hercegovačkih franjevaca u dalekoj Africi svakako je plodonosan kako za same tamošnje stanovnike s kojima smo radili, i to na brojnim poljima: duhovnom, organizacijskom, građevnom, odgojnom, kulturnom, tako i za samu Provinciju hercegovačkih franjevaca, kako zbog stjecanja novih iskustava na potpuno drugom kraju svijeta, tako još neusporedivo više zbog radosnog saznanja da su brojni na taj način spoznali Krista i postali članovi njegove Crkve”, kazao je autor monografije Misionari u Africi fra Robert Jolić.

Valja istaknuti da je spomenuta promocija protekla u lijepom (i) glazbenom ozračju, a za to su se svojim skladnim pjevanjem i sviranjem pobrinuli: s. Anđela Pervan, fra Luka Ćorić, Petra Tokić i Pere Tokić.

Obje knjige mogu se nabaviti u knjižari Naša ognjišta i u Franjevačkome samostanu u Tomislavgradu, izvijestio je mrežni portal tomislavcity.com.

J.Vr.,KT