Preminuo dugogodišnji misionar i učitelj u Bangladešu


Dhaka oplakuje smrt vlč. Josepha Stephena Peixotta, američkog misionara Svetoga Križa i nekadašnjeg rektora Notre Dame fakulteta, koji je obrazovanje omogućio mnogima bez obzira na etičku, religijsku ili pripadnost kasti.

Kako piše AsiaNews, vlč. Joseph Stephen Peixotto, američki misionar Svetoga Križa i veliki odgojitelj preminuo je u dobi od 87 godina, 4. veljače u Dhaki. Nakon gotovo 60 godina provedenih u Bangladešu, suočio se prošle godine s virusom COVID-19 te mu je zdravlje bilo veoma narušeno.

Ukopne obrede predvodio je 5. veljače kardinal Patrick D’Rosario, umirovljeni nadbiskup Dhake. Nakon službe, zemni ostatci vlč. Peixotta, preneseni su u utočište Sv. Križa i pastoralni centar u predgrađu Gazipur, gdje su prema njegovoj želji i ukopani.

Vlč. Joseph Stephen rođen je u San Franciscu, a poslije svećeničkoga ređenja, u tadašnji Istočni Pakistan stigao je 1962. Punih 34 godine poučavao je prirodne znanosti te 24 godine služio kao rektor fakulteta Notre Dame u glavnom gradu Bangladeša, u školi misionara Sv. Križa koja se smatra najboljom u ovoj južnoazijskoj državi.

Godine 2014. imenovan je rizničarom iste visokoškolske ustanove.

Provincijal bangladeške provincije kongregacije Svetoga Križa vlč. James Cruze, istaknuo je kako je riječ o „istinskom misionaru“. „On je omogućio kvalitetno obrazovanje svima u ovoj zemlji, bez obzira na etničku, religijsku ili pripadnost kasti. Poučavajući na Notre Dame fakultetu pomogao je cjelokupnom obrazovnom sustavu u Bangledešu, surađujući i s vladinim i institucijama nadbiskupije Dhaka“, kazao je provincijal pojašnjavajući kako je predanost u poučavanju pok. Peixotta bila samo jedan od segmenata njegova velikoga srca. Jer, kada se god Bangladeš suočio s prirodnim nedaćama, pritekao je u pomoć ljudima u nevolji.  

„Bio sam s njim mnogo puta kada je donosio pomoć. Godine 1988. tijekom velikih poplava, organizirao je svakodnevnu podjelu hrane za oko 1 600 ljudi koji su ostali bez ičega. Također je financijski pomagao mnoge sjemeništarce koji su danas svećenici. A i mnoge druge koji daju svoj doprinos Crkvi i društvu“, posvjedočio je vlč. Cruze.

Pokojnom misionaru počast su odali mnogi studenti, uključujući i muslimane. „Vlč. Peixotto je bio moj vodič. Od njega sam naučio preciznost, disciplinu i mnoge moralne pouke koje su mi pomogle u profesionalnom životu. Molim Svemogućega da ove lekcije i sam mogu prenijeti budućim pokoljenjima“, rekao je musliman Ahmad Mir.

KT