Maroko

Priča o staroj Bibliji jednog zatvorenika


Iskustvo jednog svećenika govori kako zatvor može biti i prostor u kojem Bog susreće ranjenog i trpećeg čovjeka. Čak može postati mjesto svjedočenja vjere.

Foto: Fides

Foto: Fides

Misionar fr. Matteo Revelli je član Družbe Afrički Misionari i župnik u župi Sv. Franje Asiškog u Fesu u Maroku. Kroz svoju je službu doživio upečatljive susrete u zatvoru, a posebno mu se u pamćenje urezao jedan posjet zatvorenicima u Fesu.

Trojica od njih, koja su tada trebala biti puštena na slobodu za nekoliko dana, dali su mu, kako je prenijela agencija Fides, prilično težak paket s tri Biblije. Jedan od njih svećeniku je povjerio veliku staru Bibliju, tešku bar kilogram i pol, s mnogim podvučenim dijelovima teksta i bez pojedinih stranica, a uz to i nesvakidašnju zatvorsku priču.  

Nasamo mu je rekao da je tu svetu knjigu osvojio na jednom biblijskom natjecanju u svojoj zemlji, a potom je ona bila njegova suputnica 20 godina. Nosio ju je uvijek uza se i čitao ju.

„Godinama je u torbi prenosio kokain iz latinoameričkih zemalja do Europe i Afrike. Priznao je da se nikada nije usudio nositi tu Bibliju u torbi s drogom. Jednoga je dana uhićen u Maroku gdje je ostao devet godina znajući samo za zračnu luku i dva zatvora u kojima je robijao s drugim marokanskim zatvorenicima. Kad je napuštao kaznionicu, savršeno je poznavao marokanski govor i Bibliju. Otkrio je da mu je Biblija bila jedina potpora tijekom izdržavanja kazne i kako mu više nije potrebna ta papirnata knjiga jer ju je memorirao. Dao mi ju je kako bih ju proslijedio nekom drugom zatvoreniku“, ispričao je misionar.

Sjetivši se svoje nove i čiste Biblije, fr. Matteo se, kako je rekao, postidio primajući tu oštećenu staru knjigu. Ta Biblija svjedoči o životu čovjeka koga je tijekom izdržavanja kazne ohrabrila Božja Riječ. Danas, dodaje Fides, mnogi zatvorenici u Fesu mogu iskusiti istu milost kroz duhovnu potporu koju im nude svećenici, redovnici i laici.

L. P. G.