Osova / Žepče / Kivumuu

Sjećanje na fra Vjeku Ćurića


Na današnji dan prije 20 godina u Kigaliju u Ruandi ubijen je hrvatski misionar fra Vjeko Ćurić. Istodobno će 20. obljetnica njegove smrti biti obilježena u njegovom zavičaju i Ruandi.

Prigodni program i zahvalno sjećanje na fra Vjekin život i mučeničku smrt obuhvatit će u njegovom rodnom kraju u Žepču 3. veljače niz sadržaja. Pozdravno obraćanje imat će župnik u rodnoj fra Vjekinoj župi Osovi fra Antun Perković, a nazočnima će o prigodne govore uputiti bivši provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, bivši župnik u Osovi fra Drago Perković i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić koji će održati zaključni govor. Bit će prikazan kratki film o životu i djelovanju pokojnog misionara autorice Marine Knežević, urednice religijskog programa na Federalnoj televiziji. Program će obogatiti i izvedbe Zbora Franjevačkih bogoslova, Zbora bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo i fra Cosmasa Sadikija Safarija te fra Huberta Kasonta Kilasa.

Sutradan, 4. veljače, služit će se sveta misa u župi Osova, koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić.„Mi svećenici i župljani župe Osova ponosni smo da fra Vjeko potječe iz naše župe. Njegovi zemni ostaci počivaju, kako je on uvijek govorio, 'u mojoj zemlji Ruandi'. Ali on je uvijek prisutan među nama, u našim srcima, molitvama, sjećanjima. Zahvalni smo dragom Bogu i njegovim roditeljima koji su nam ga darovali. Čitajući knjigu dojmova, koja se nalazi u spomen sobi, vidimo da su mnogi župljani, a i oni koji posjete to mjesto i pogledaju slike iz njegova života i rada u dalekoj Africi, ponosni i oduševljeni da naša župa i naša zemlja Bosna ima jednog takvog čovjeka koji je žrtvovao sebe za druge“, kazao nam je fra Antun Perković dodavši kako su svi sretni da je počeo predpostupak za njegovu beatifikaciju. „Odobrena je molitva za njegovu beatifikaciju. Cijela župna zajednica moli na tu nakanu, da mognemo našeg fra Vjeku častiti kao blaženika i sveca Katoličke Crkve. Stoga Vas pozivamo da molite na tu nakanu!“, istaknuo je župnik iz Osove.

Fra Vjeke se 31. siječnja i uvijek s puno ljubavi sjećaju i Ruanđani. „U Africi svi redom zahvaljuju Bogu na njegovim darovima, a posebno daru života. U svakoj molitvi zahvaljuju i na Božjem daru što je fra Vjeko bio s njima. Jedini koji ih je prehranjivao kada je bilo najteže i spašavao ih od sigurne smrti. Zahvalni su mu na svemu: životu, radosti, žalosti, za živote svojih bližnjih – da s kim imaju dijeliti ono što imaju. Svi toga dana dolaze na svetu misu sjetiti se fra Vjeke i moliti od njega da im oprosti što „nisu bili dobri prema njemu“, mole se za njegove ubojice… Ne očajavaju, već zahvaljuju i mole“, rekao nam je fra Ivica Perić, ravnatelj Centra Otac Vjeko u Kivumuu gdje će današnji dan na poseban način biti obilježen sjećanjem na fra Vjeku.U Ruandu je stiglo izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje će 3. veljače sudjelovati na obilježavanju 20. obljetnice smrti fra Vjeke Ćurića, koja će se održati u misiji Kivumu. Izaslanstvo predvodi mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, a u izaslanstvu su: fra Želimir Gogić, župni i samostanski vikar iz Kreševa, fra Zoran Tadić, župnik iz Bugojna, fra Anto Barišić, župnik iz Petrinje, vlč. Marinko Filipović, župnik župe Novo Sarajevo, Danijel Mrvelj, poduzetnik iz Zagreba i fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Po dolasku u Centar Otac Vjeko srdačno ih je pozdravio fra Ivica Perić, voditelj ovoga Centra zajedno s ostalom braćom franjevcima. U jutarnjim satima su s domaćim franjevcima i okupljenim narodom slavili svetu misu koju je predvodio fra Aimable Bizimungu, definitor i meštar postulanata iz susjedne Kenije. On je u svojoj propovijedi spomenuo i život fra Vjeke Ćurića koji je bio duboko prožet vjerom i nadom te velikom ljubavlju prema narodu u Ruandi, gdje je i podnio mučeničku smrt.

Potom su se svi okupili kraj groba fra Vjeke u crkvi u Kivumuu, izmolili opijelo za pokoj njegove duše te su molili da im Bog udijeli milost kršćanskog svjedočenja po njegovu primjeru, a onda su posjetili i školu koja nosi njegovo ime. Tom prigodom su nazočili jutarnjem okupljanju brojne djece u školskom dvorištu i njihovoj jutarnjoj molitvi, a onda su ih posjetili i u njihovim učionicama od djece predškolske dobi pa sve do onih u strukovnim školama. Poseban je događaj u ovoj siromašnoj zemlji gledati djecu s bogatim osmijesima na licu i svjedočiti kako započinju novi dan s iskrenom molitvom na usnama.

U subotu, 3. veljače će biti svečana sveta misa u 10 sati na kojoj će sudjelovati i drugi crkveni dostojanstvenici te tako odati zahvalu Bogu za život ovoga franjevca koji je svojom mučeničkom smrću posvjedočio svoju ljubav prema Bogu i ljubav prema narodu iz Ruande.

„Neka ovo molitveno sjećanje, u njegovom rodnom kraju i Kivumu, bude naša zahvala pokojnom fra Vjeki za nesebičnu žrtvu i mučeničko svjedočanstvo vjere kao i poticaj na molitvu da Gospodin pozove nova duhovna i misijska zvanja“, istaknuli su iz Papinskih misijskih djela BiH.

Fra Vjeko Ćurić rođen je 26. travnja 1957. u obitelji Ane i Petra u Lupoglavu, u župi Osova kod Žepča. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju i novicijat u Visokom. Studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i zaređen je za svećenika 1982. Potom je otišao u Pariz na studij francuskog jezika, a 1983. u misije – u Ruandu. Dijelio je s Ruanđanima sve teškoće života afričkog sela, a potom i grozote krvavog sukoba između Hutua i Tutsija 1994. U tom zlom vremenu, koje je odnijelo milijun života, taj „ruanđanski Schindler“ nije napustio Ruandu, već je riskirajući svoj život aktivno sudjelovao u spašavanju 100-tinjak tisuća ljudi od sigurne smrti, a nakon sukoba posvetio se pomaganju ratom napaćenim ljudima. Ubijen je 31. siječnja 1998. u Kigaliju, a pokopan je u župnoj crkvi koju je, uz pomoć brojnih prijatelja i dobročinitelja, podigao u Kivumuu. Njegov misijski put u Ruandi urodio je mnogim plodovima – od onih pastoralnih do brojnih graditeljskih pothvata, a svojim je 15-godišnjim misijskim djelovanjem ne samo u Ruandi, ostavio snažan pečat vjere i ljubavi za brata čovjeka.

Nakon ubojstva fra Vjeke, sada sveti papa Ivan Pavao II. na Trgu Sv. Petra rekao je: „Fra Vjeko je još jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.“

KT