Tullio Maruzzo i Luis Obdulio Arroyo Navarro

Suputnici na putu žrtve za Boga


O. Tullio Maruzzo i njegov suradnik Luis Obdulio Arroyo Navarro bit će beatificirani 27. listopada u Gvatemali gdje su ubijeni iz mržnje prema vjeri 1. srpnja 1981.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Među mučenicima koji su djelujući u misijskom području izgubili svoj život je i talijanski misionar fra Tullio Maruzzo. On je skupa sa suradnikom laikom i članom Trećeg franjevačkog reda Luisom Obduliom Arroyom Navarrom iz mržnje prema vjeri ubijen 1. srpnja 1981. u Gvatemali gdje će 27. listopada biti beatificirani.

Fratar Tullio

Fratar Tullio rođen je 23. srpnja 1929. u talijanskoj regiji Veneto u obitelji siromašnih poljoprivrednika, ali tradicionalnih kršćana od kojih su djeca baštinila snažnu vjeru. Tullio i njegov brat blizanac Lucio pošli su svećeničkim stopama, a zaredio ih je 1953. kardinal Guiseppe Roncalli, budući papa Ivan XXIII. Nedugo nakon ređenja Lucio je pošao u Gvatemalu, a Tullio je morao čekati sedam godina kako bi ispunio svoj misijski san. Prvo je u prosincu 1960. došao na obalu Atlantika pomoći u izgradnji katedrale današnjeg Vikarijata Izabal, a poslije nekoliko godina postao je prvi svećenik u župi San Jose u Moralesu. Počeo je pastoralnu službu među siromašnim radnicima na plantažama banana. Suosjećao je s jadima seljaka koji su zbog pohlepe nekolicine zemljoposjednika izbačeni sa svojih posjeda i morali se izdržavati napornim radom, a susreo se i s groznim uvjetima u kojima su živjeli – malarija je uzimala svoj danak dok je područje bilo obilježeno gerilskom pobunom. Kao župnik nastojao je pomoći siromasima, utješiti nezadovoljnike i promicati ljudska prava u duhu evanđelja.

Upućeni kažu da nije bio neki veliki govornik, ali je prepoznat po mukotrpnom poslu. Naime, pješice i na konju obilazio je 72 sela kako bi dijelio sakramente i podučavao mjesne laičke vođe zajednica. Godinu dana prije nego što je ubijen napisao je rođacima u Italiji: „Crkva mora biti sa siromasima. Oni trebaju pravdu i razumijevanje.“

Njegovi su ga nadređeni preselili iz Moralesa u Quiriguu nakon što su bombe bačene u njegovu župnu kuću i pastoralni centar. U Quiriguu je upoznao Luisa Obdulioa Arroyoa koji je bio vozač lokalnim fratrima i za njih izvršavao i druge zadatke.

Luis Obdulio

Luis Obdulio, koji je bio njegov suputnik u trenutku potpune žrtve za Gospodina, rođen je u Quiriguái 21. lipnja 1950. Radio je kao vozač u općini Los Amates, a u dobi od 26 godina priključio se Trećem franjevačkom redu i postao kateheta u župi.

Zabilježeno je kako je mladić upozoren zbog suradnje sa svećenicima, ali on se nije plašio. „Radije bih umro radeći za svećenika nego bio pronađen mrtav pijan u nekoj kantini“, bio je iskren mladi kateheta koji je skupa s fra Tulliom stradao u nesigurnim vremenima građanskog rata.

Vraćajući se s Kursiljo tečaja u Los Amatesu, upali su u zasjedu onih koji su željeli ušutkati njihovo evangelizacijsko djelovanje u vremenu progona Crkve i njezinih službenika, što im je i uspjelo, ali dvojica ljudi koji su izgubili živote svjedočeći Krista nisu zaboravljeni, već su postali uzori koji mogu biti nadahnuće mnogima.

Beatifikacija oca Tullija i njegova suradnika Luisa zakazana je u Moralesu, godinu dana nakon proglašenja blaženim (23. rujna 2017.) još jednog misionara ubijenog u Gvatemali nedugo nakon njih – o. Stanleya Francisa Rothera (27. ožujka 1935., Oklahoma – 28. srpnja 1981., Santiago Atitlan), prvog mučenika rođenog u Americi i prvog svećenika iz SAD-a, koji je uzdignut na čast oltara.