DR Kongo

Zatvorenicima pomaže 86-godišnji misionar


Svakog tjedna Alex Goffinet, francuski misionar iz družbe Bijeli oci, koji je u DR Kongo od 1962., posjećuje zatvor u Bukavuu.

Iako ima 86 godina i još uvijek mnoštvo obveza, rado dolazi među zatvorenike. Sluša njihove priče, savjetuje ih i posreduje za njih kod zatvorske uprave, piše Fides. „Božja providnost omogućuje mi da još uvijek imam snage djelovati u Africi“, rekao je vremešni misionar kojem zasigurno treba mnogo duhovne i tjelesne energije za službu u zemlji obilježenoj sukobima i siromaštvom.

Sve je počelo jednoga dana kada ga je novak Arsène pozvao da ga prati u središnji zatvor u Bukavuu, glavnom gradu pokrajine Kivu. „To je neopisivo mjesto, puno bijede, ali istodobno sam se upitao kakav je smisao biti misionar ako nisam blizu onih posljednjih. Otada svake srijede ujutro s pastoralnim timom idem u zatvor“, izjavio je o. Alex.

Zatvor koji posjećuje podsjeća na krugove pakla – 2 000 ljudi zgurano je u prostor za 350 osoba. U lošim higijenskim i drugim uvjetima osuđenici na doživotnu robiju služe kaznu pored onih koji su zatvoreni zbog manjih prekršaja. Taj zatvor, navodi Fides, ne odudara od drugih u Kongu – to je opasno mjesto često bez nedovoljne zdravstvene skrbi i hrane.

„U zatvoru u Bukavuu bliski smo zatvorenicima i nastojimo ih saslušati te doznati koje su im osnovne potrebe. Imamo dobru suradnju sa zatvorskim vlastima. Od rujna 2017. pomogli smo osloboditi 415 zatvorenika“, kazao je misionar.

Inače, oslobađanje zatvorenika u DR Kongu zahtjeva pravni postupak koji košta 50 dolara – ogromnu svotu za tamošnje prilike. „Pomaže nam velikodušnost mnogih, ali mi nismo nevladina udruga. Nemamo ured, sve je volonterski, plaćamo iz svojeg džepa putovanja javnim prijevozom… Blizu smo onim posljednjima i to je naš način misionarskog djelovanja“, naveo je na kraju svećenik, prenosi Fides.

L.P.G.