Nagorno Karabah

Azerbejdžan zaplijenio neprocjenjivu armensku baštinu


Mnoge kulturne zbirke smještene u Nagorno Karabahu sada su pod azerbajdžanskom kontrolom te im, kao što se to tijekom desetljeća dogodilo u Turskoj, prijeti nestanak.

Geološki, kulturni i povijesni predmeti koji su premješteni u skloništa za vrijeme borbi u Shushiju sada pripadaju Azerbejdžanu. Predstavnici Armenije i Nagorno Karabaha (armenski: Artsakh) pozvali su putem ruskih mirovnih snaga na njihov povratak pravim vlasnicima, ali do sada nije bilo uspjeha.

Kako ističe International Christian Concern (ICC) tijekom rata grad Shushi se smatrao nepobjedivim i mnogi Armenci su vjerovali da neće pasti u ruke Azerbajdžanca. Upravo zato su mnogi muzejski eksponati i vrijedni predmeti samo prebacivani u skloništa umjesto opremljeni iz ugrožene regije.

Polaganje prava na povijesne predmete Nagorno-Karabaha dio je pokušaja Azerbejdžana, kojeg podržava Turska, da ponovno ispiše povijesni narativ i diskreditira armensku kršćansku baštinu. Ovo također šalje poruku da armenski kršćani više nisu dobrodošli u dijelu Nagorno-Karabaha kojeg sada kontrolira Azerbajdžan.

Inače, tijekom 44-dnevnog rata prošle godine, Azerbejdžan i Turska nisu poštivali ljudska prava. Da biste saznali više o ulozi Turske pročitajte izvješće ICC-a na engleskom.

Ž.I., KT